lipca 31, 2014
Nadziewane patisony i kabaczki
W lecie, najlepszy obiad, poza chłodnikami oczywiście, to danie z piekarnika. Dlaczego ? Ponieważ, obiad się piecze a ja mogę posiedzieć w cieniu i poczytać książkę. A nie stać przy kuchence i pilnować, i mieszać i smażyć i grzać się ciepłem dobiegającym czy to od palnika, czy to buchającym z gara !
Faszerowane warzywa to danie szybkie i "jednoblaszkowe", że tak napiszę :)
Wystarczy porcja świeżych warzyw lub lekka sałatka i cały obiad gotowy !
Składniki:
* około 5-6 małych patisonów i 2 kabaczki ( lub mniej jeśli są większe )
* 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
* 250-300 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe )
* mały koncentrat pomidorowy - 90 g
* 1 cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* 1 jajko
* 3 łyżki sera żółtego + 2 do posypania ( u mnie Grana Padano, ale może być każdy inny )
* sól, pieprz
* świeże liście bazylii 5-6 szt.
* oliwa