Nadziewane patisony i kabaczki

lipca 31, 2014

Nadziewane patisony i kabaczki


W lecie, najlepszy obiad, poza chłodnikami oczywiście, to danie z piekarnika. Dlaczego ? Ponieważ, obiad się piecze a ja mogę posiedzieć w cieniu i poczytać książkę. A nie stać przy kuchence i pilnować, i mieszać i smażyć i grzać się ciepłem dobiegającym czy to od palnika, czy to buchającym z gara !

Faszerowane warzywa to danie szybkie i "jednoblaszkowe", że tak napiszę :)
Wystarczy porcja świeżych warzyw lub lekka sałatka i cały obiad gotowy !









Składniki:

* około 5-6 małych patisonów i 2 kabaczki ( lub mniej jeśli są większe )
* 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
* 250-300 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe )
* mały koncentrat pomidorowy -  90 g
* 1 cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* 1 jajko
* 3 łyżki sera żółtego + 2 do posypania ( u mnie Grana Padano, ale może być każdy inny )
* sól, pieprz
* świeże liście bazylii 5-6 szt.
* oliwa

Kruche ciasto z serem i jagodami

lipca 31, 2014

Kruche ciasto z serem i jagodami


Na zakończenie sezonu jagodowego, mam dla was wyśmienite ciasto.
To połączenie słodkiego kruchego ciasta, delikatnego twarogu i kwaskowatych owoców.
Jagody z powodzeniem możecie zastąpić: porzeczkami ( przepyszne ! ), malinami, jeżynami.

Nie jest to tradycyjne ciasto kruche, bazujące na zimnym tłuszczu. To wersja dla leniuszków ;)
Wypróbujcie, bo warto !










Składniki:
( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę )

* 250 masła/margaryny
* 3/4 + 1/4 szklanki cukru
* 3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 jajka
* cukier waniliowy
* 250 g twarogu ( w kostce )
* 3 łyżki płatków owsianych górskich
* 1,5 szklanki jagód

Pappardelle z bobem i gorgonzolą

lipca 30, 2014

Pappardelle z bobem i gorgonzolą



Pozostając w bobowym klimacie, mam dziś dla Was makaron z bobem.


Danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne ! No chyba, że ktoś nie przepada za smakiem i zapachem gorgonzoli...













Składniki:

* 250 g makaronu pappardelle  ( u mnie Lubella )
* 100 ml słodkiej śmietanki 30%
* 50 g sera gorgonzola
* 1,5 szklanki bobu
* sól, pieprz

Śniadaniowa klasa i KONKURS !

lipca 30, 2014

Śniadaniowa klasa i KONKURS !

  Moi mili, w ubiegłym tygodniu prowadziłam warsztaty dla dzieci, pt. Pyszne Wakacje".
Jednym z naszych patronów była marka Bielmar, prowadząca ogólnopolski program edukacyjny Śniadaniowa Klasa.
Celem programu jest promowanie zasad zdrowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem śniadania.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, niestety - wiele osób z niego rezygnuje, zganiając winę na brak czasu, brak apetytu o wczesnej porze itd.  Zdrowe, zbilansowane śniadanie to energia na cały dzień. Pamiętajcie !




Dziś mam dla Was konkurs, konkurs śniadaniowy. A jako, że ostatnio gotowałam z dzieciakami, konkurs będzie tyczył się dzieci i jedzenia !
Temat konkursu to: kanapka dla niejadka.

Pęczak z jabłkiem i bobem

lipca 28, 2014

Pęczak z jabłkiem i bobem



Taki pęczak, wzbogacony jabłkiem oraz bobem jest wyśmienity jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
Inspiracją było danie przygotowywane podczas warsztatów w leśniczówce, na których byłam jakiś czas temu.
Tam jednak bób gotowany był w soku jabłkowy. Ja z obawy, że maż będzie kręcił nosem, ugotowałam go w wodzie.












Składniki:

* 1 szklanka pęczaku
* około 1,5 szklanki wody
* 2 szklanki bobu
* 3 kwaśne nieduże jabłka
* 2  łyżki startego sera, u mnie Grana Padano, ale może parmezan lub inny
* 1 łyżka masła
* sól, pieprz
* ewentualne 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

Tort migdałowo-malinowy z nagietkami( bezglutenowy)

lipca 28, 2014

Tort migdałowo-malinowy z nagietkami( bezglutenowy)



Zapytacie dlaczego u mnie na blogu tort bezglutenowy ? Z potrzeby - odpowiem !
Jakiś czas moja córka była na diecie bezglutenowej i w tym czasie wypadły jej urodziny. Bez tortu obyć się nie mogło i trzeba było kombinować.

Tak oto powstał migdałowy-malinowy tort bezglutenowy. Bardzo smaczny tort !


Do dekoracji tortu wykorzystałam piękne, pomarańczowe nagietki. Prosto, efektownie i pięknie. Prawda ?








Składniki na biszkopt:
tortownica średnicy około 26 cm


* 1 i 1/3 szklanki zmielonych migdałów
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 5 jaj
* 3/4 szklanki cukru
* 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenie ( dla tolerujących gluten - zwykły proszek do pieczenia )


Szyszki z ryżu preparowanego

lipca 24, 2014

Szyszki z ryżu preparowanego



Dziś szaro, buro i sentymentalnie za oknem. Z sentymentu, wspominając dzieciństwo zrobiłam pyszne szyszki z ryżu preparowanego. Oryginalny przepis zawiera cukierki krówki, ja z córami ułatwiłam sobie sprawę i wykorzystałam gotową masę krówkową.


Deser to może mało letni, słodki i lepki. Jednak w takie dni, dni wytchnienia od upałów - jak najbardziej polecam.
A ile zabawy przy lepieniu :)







Składniki:
( na około 12 sztuk )

* 100 g ryżu preparowanego
* 50 g masła
* 200 g masy krówkowej

"Pyszne wakacje", czyli - warsztaty kulinarne dla dzieci

lipca 24, 2014

"Pyszne wakacje", czyli - warsztaty kulinarne dla dzieci

   W dniu wczorajszym, tj. 23 lipca 2014 roku w Gminnej Świetlicy w Stróży poprowadziłam warsztaty kulinarne dla dzieci, pt. "Pyszne wakacje".
Warsztaty zorganizowałam razem z Panią Agnieszką Płatek z Gminnej Biblioteki Publicznej w Stróży.
W organizacji pomogło nam szerokie grono dobrych ludzi i naszych sponsorów.
Patronat nad wydarzeniem objęło Starostwo Powiatowe w Kraśniku. Produkty niezbędne do przygotowania potraw przekazali: Sante, Alpro, Kupiec, Kresto. Foldery informacyjne o zdrowym odżywianiu oraz wspaniałe prezenty otrzymaliśmy od firmy Bielmar, prowadząca ogólnopolską akcję edukacyjną Śniadaniowa Klasa oraz od przemiłej Pani Izabeli sprawującej pieczę nad  ogólnopolską kampanią społeczno-edukacyjną Pora na pomidora.
Fartuszkami i niespodziankami dla dzieci uraczyła nas też marka Sokołów.



Lemoniada arbuzowa i melonowa

lipca 22, 2014

Lemoniada arbuzowa i melonowa



Zimna, domowa lemoniada. Ratunek w upalny dzień.

Czy robicie takie napoje sami ? Czy kupujecie ?
Polecam zrobić ! Smak nieporównywalnie lepszy, a i samo zdrowie, bez barwników, bez konserwantów.
Zrobienie domowej lemoniady zajmuje tylko kilka chwil. 

To jak - miksujemy ?










Składniki:

1/2 melona
300 g arbuza
1,5 litra wody gazowanej
1 cytryna
2 łyżki cukru


Piknik kulinarny BlogerChef - relacja

lipca 21, 2014

Piknik kulinarny BlogerChef - relacja

Ufff - jak gorąco..... Pufff - jak gorąco !
Uciekając przed upałem zawędrowałam wreszcie do komputera, by zrelacjonować Wam to co działo się już ponad 2 tygodnie temu w Jachrance pod Warszawą.

Wtedy tak samo jak dziś wzdychałam z gorąca, bo pogoda jak na zamówienie była iście piknikowa.

6 lipca, po leniwym śniadanku i szybkim spacerze nad Zalew Zegrzyński zawędrowałam na tyły Windsor Palace Hotel, gdzie to już od rana organizatorzy i sponsorzy uwijali się, by wszystko rozstawić i przygotować. Z wybiciem godziny 9.30 Piknik Kulinarny BlogerChef się rozpoczął.

Ogórki małosolne

lipca 18, 2014

Ogórki małosolne



Ogórki małosolne to pierwszy z przetworów ogórkowych wykonywany w mojej kuchni.
Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i są gotowe już pod trzech dniach.
Choć ja osobiście zajadam te dwudniowe, jeszcze słabo ukiśnięte, w środku twarde i całkiem zielone :)
Lubię tak !

Ogórki małosolne to przetwór nietrwały, dlatego warto robić je w niedużych słojach - na bieżąco.
No chyba, że mamy w domu ogórkowych żarłoków !








Składniki:

* ogórki gruntowe
* gałązki kopru
* kilka ząbków czosnku
* sól
* woda


Naleśniki gryczano-kakaowe z serkiem i malinami ( bezglutenowe )

lipca 16, 2014

Naleśniki gryczano-kakaowe z serkiem i malinami ( bezglutenowe )



Dieta bezglutenowa coraz bardziej mi się podoba :)
Nom, może nie sama dieta a wybrane dania !

Połączenie kaszy gryczanej i kakao w naleśnikach to był strzał w dziesiątkę !
Pasują do siebie idealnie.

I śmiało mogę stwierdzić, że takie naleśniki nadziane serkiem waniliowym  i malinami - to moje ULUBIONE naleśniki !









Składniki 
( na około 8-10 naleśników ):

* 2 jajka
* 1 szklanka mąki gryczanej
* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka napoju sojowego słodzonego ( lub mleka + 2 łyżki cukru)
* 1 łyżka ciemnego kakao, np DecoMorreno
* 3 łyżki oleju rzepakowego

Racuszki bananowe - bezglutenowe

lipca 16, 2014

Racuszki bananowe - bezglutenowe


Czy Wasze dzieci lubią racuszki ? Moje tak, zwłaszcza bananowe.
Tym razem zrobiłam racuszki bezglutenowe i powiem, że smakują równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjne, z mąką pszenną.

A i dodatkowy plus - smakują i na ciepło i na zimno tak samo wyśmienicie :)

Zrobicie dziś na śniadanie ? A może na kolację ?










Składniki:

* 2 dojrzałe banany
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki gryczanej
* 1/3 łyżeczki sody

* cukier puder do posypania
* olej rzepakowy do smażenia

Lekki chłodnik buraczkowy

lipca 14, 2014

Lekki chłodnik buraczkowy



Chłodnik buraczkowy to taka już letnia klasyka. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil - oczywiście jeśli odpowiednio wcześniej upieczemy buraczki i przygotujemy bulion.

Ja dzisiaj zajadałam ten chłodnik z młodymi ziemniaczkami. Dbającym  o linię proponuję podwójną porcję samego chłodniku ;)

A ... i zawsze z bazowego chłodniku możecie zrobić, np chłodnik litewski lub co Wam przyjdzie do głowy...









Składniki:

4-5 średniej wielkości upieczonych buraczków
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu, np wołowego
300 ml jogurtu naturalnego
sól
2 łyżeczki soku z limetki/cytryny

koperek


Kokosowe muffiny z jagodami ( Lubelski kociołek VII )

lipca 14, 2014

Kokosowe muffiny z jagodami ( Lubelski kociołek VII )



Lubelski Kociołek znowu wre i parą bucha. To już VII edycja wspólnego gotowania/wypiekania. Tym razem postanowiłyśmy przygotować coś z jagodami. 
Miałam przygotować coś innego, lecz czasu jak zwykle za mało.
Muffiny może nie wyglądają zbyt okazale, jednak smakiem powalają na kolana - no, przynajmniej tak było w przypadku moim i męża ;)











Składniki: 


1 i 3/4 szklanki zmielonych w młynku do kawy wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
3/4 szklanki mleka

szklanka jagód



Sałatka z kurczakiem i dressingiem bazyliowym

lipca 13, 2014

Sałatka z kurczakiem i dressingiem bazyliowym




Szybkie danie na leniwą niedzielę ? Oczywiście - sałatka ! 
Polecam sałatkę z kurczakiem, rukolą i mozzarellą. 
A do sałatki dressing, bardzo aromatyczny, bo bazyliowy. Pycha !












Składniki:

1 cały filet z kurczaka
1 opakowanie liści rukoli
1/2 cebuli, najlepiej młodej
opakowanie 125g mozzarelli w małych kulkach
około 20 pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek

duży pęczek bazylii
2 saszetki oleju bazyliowego Kujawski
2-3 łyżki octu jabłkowego
sól do smaku

Muffiny jaglane z owocami

lipca 12, 2014

Muffiny jaglane z owocami



Muffiny jaglane to doskonałą propozycja dla osób nie spożywających glutenu.

Do ich przygotowania potrzebujecie mąki jaglanej, a tą sami zrobicie w domu w łatwy sposób
Do jej przygotowania użyłam kaszy jaglanej "KUPIEC". Kaszę zmieliłam w młynku do kawy i mąka gotowa !










Składniki:

1 1/3 szklanki mąki jaglanej ( zmielonej kaszy jaglanej )
1 szklanka mielonych migdałów
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki cukru  trzcinowego
2 jajka
 1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego


dowolne owoce - u mnie czarne maliny



Opowieść o Finale Konkursu BlogerChef

lipca 10, 2014

Opowieść o Finale Konkursu BlogerChef



Być może część z Was, moi drodzy czytelnicy wie, że 5 lipca w Windsor Palace Hotel **** w Jachrance pod Warszawą odbył się finał konkursu kulinarnego BlogerChef. Być może część z Was miała przyjemność być tam razem ze mną.


A dla tych, którzy nie byli, nie widzieli, nie słyszeli mam opowieść.



Nad malowniczym zalewem Zegrzyńskim , w bajkowym hotelu,  dnia 5 lipca wyzwanie kulinarne podjęła piątka wspaniałych blogerów. Ich odwaga, wiedza i pasja dopomogły podczas zmagań w Wielkim Finale BlogerChef.

fot. Agnieszka Gogolewska

Sernik na zimno "Mojito"

lipca 10, 2014

Sernik na zimno "Mojito"



Nastały tropiki :)
Dla ochłody polecam orzeźwiający sernik o smaku miętowo-limonkowy.

Sernik zrobiłam na kruchym spodzie z płatków owsianych. Jeśli za nimi nie przepadacie, możecie zrobić spód z kruchych ciasteczek dodając tyle stopionego masła, żeby masą łatwo było wykleić dno formy. Masa jednak nie może ociekać tłuszczem - dodawajcie masło powoli.









Składniki:
na tortownicę średnicy około 26 cm

Owsiany kruchy spód:
1 szklanka płatków owsianych 
100 g masła
2 łyżki cukru


Masa serowa:
1 kg sera w wiadereczku ( 100% twaróg, bez dodatków skrobi czy innych )
200 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
1 galaretka Winiary o smaku "Mojito"
1/2  torebki galaretki cytrynowej
2 płaskie łyżki żelatyny
1 limetka
1 szklanka wrzątku + zimna woda do namoczenia żelatyny
1 łyżka posiekanej świeżej mięty

Krem z zielonego groszku z grzankami

lipca 09, 2014

Krem z zielonego groszku z grzankami



Dla tych co lubią optymistyczne kolory oraz nieco słodkie zupy, mam dziś krem z zielonego groszku.
Dla wzbogacenia smaku, do zupy podałam pietruszkowo-czosnkowe grzanki.

Przygotowanie tej zupy nie zajmie Wam wiele czasu, no, może poza łuskaniem grochu...

Potrzebujecie też dobrego blendera, który ułatwi Wam pracę, mój BRAUN MQ 535 poradził sobie doskonale.








Składniki:

* 2 szklanki wyłuskanego zielonego groszku
* 3 młode ziemniaki
* 1 cebula średniej wielkości
* 700 ml wywaru warzywnego
* 1 łyżka jogurtu greckiego
* sól
* pieprz

* 4-5 kromek chleba
* pęczek natki pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* oliwa z oliwek


Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką

lipca 08, 2014

Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką



Kromka placka, kubek mleka ... i nic mi więcej nie potrzeba !
Wytworne kolacje, niebanalne składniki, egzotyka na talerzu - NIE ! 
Najsmaczniej - najprościej - po Polsku !














Składniki
na keksówkę długości około 28cm

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
3/4 szklanki cukru 
1 szklanki letniego mleka
100 g masła 

3 jajka
jagody


Kruszonka:
50 g cukru
50 g masła
100 g mąki

Tartaletki z musem z białej czekolady i malinami

lipca 04, 2014

Tartaletki z musem z białej czekolady i malinami


Lato kusi malinami, a ja kuszę tartaletkami. Połączenie białej czekolady i malin to połączenie idealne. Kwaskowate maliny i słodycz czekolady wzajemnie się równoważą.

Tartaletki poza tym, że są pyszne, to jeszcze efektownie się prezentują. A przyżądzenie ich nie wymaga wiele czasu.










KRUCHE CIASTO ( na 6 tartaletek )

* 120 g masła
* 3 łyżki cukru  
* 1 1/4 szklanki mąki pszennej  
* 1 żółtko  
* zimna woda

Drożdżówki z budyniem i malinami

lipca 01, 2014

Drożdżówki z budyniem i malinami



Dobre na śniadanie, dobre na kolacje. Idealne na wakacyjną wycieczkę.
Puszyste i pachnące drożdżówki z budyniem i malinami.

Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Warto podjąć wyzwanie i przygotować je już dziś.













Składniki:

Ciasto:  
3,5 szklanki mąki pszennej  
20 g drożdży
3 łyżki cukru około 
1 szklanki letniego mleka  
100 g masła 
1 całe jajko  
1 żółtko
 
Nadzienie:  
1 torebka budyniu waniliowego
1,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka masła

maliny

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo