lipca 14, 2014

Lekki chłodnik buraczkowy



Chłodnik buraczkowy to taka już letnia klasyka. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil - oczywiście jeśli odpowiednio wcześniej upieczemy buraczki i przygotujemy bulion.

Ja dzisiaj zajadałam ten chłodnik z młodymi ziemniaczkami. Dbającym  o linię proponuję podwójną porcję samego chłodniku ;)

A ... i zawsze z bazowego chłodniku możecie zrobić, np chłodnik litewski lub co Wam przyjdzie do głowy...









Składniki:

4-5 średniej wielkości upieczonych buraczków
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu, np wołowego
300 ml jogurtu naturalnego
sól
2 łyżeczki soku z limetki/cytryny

koperek



Wykonanie:

Upieczone buraczki obrać ze skóry.
Do naczynia przełożyć pokrojone na ćwiartki buraczki, dolać szklankę bulionu - całość zmiksować za pomocą ręcznego blendera na jednolitą masę. 
Dodać roztarty czosnek, resztę bulionu oraz jogurt naturalny - raz jeszcze wszystko zmiksować.

Chłodnik doprawić do smaku solą oraz sokiem z limetki/cytryny.

Podawać posypany koperkiem. Można dołożyć kawałek wędzonego łososia lub biały ugotowany groch.





Smacznego !

4 komentarze:

  1. Chłodnik litewski robię często, jest niezastąpiony w gorące dni, ale takiego z pieczonych buraczków jeszcze nie robiłam. Ma piękny, głęboki kolor :) Zapisuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo