Na zakończenie sezonu jagodowego, mam dla was wyśmienite ciasto.
To połączenie słodkiego kruchego ciasta, delikatnego twarogu i kwaskowatych owoców.
Jagody z powodzeniem możecie zastąpić: porzeczkami ( przepyszne ! ), malinami, jeżynami.
Nie jest to tradycyjne ciasto kruche, bazujące na zimnym tłuszczu. To wersja dla leniuszków ;)
Wypróbujcie, bo warto !
Składniki:
( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę )
* 250 masła/margaryny
* 3/4 + 1/4 szklanki cukru
* 3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 jajka
* cukier waniliowy
* 250 g twarogu ( w kostce )
* 3 łyżki płatków owsianych górskich
* 1,5 szklanki jagód
Wykonanie:
Rozpuścić w rondelku 3/4 kostki masła/margaryny. Pozostawić do wystygnięcia.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać jajko i przestudzony tłuszcz - wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody.
Odłożyć 1/4 porcji ciasta, resztą ciastem wylepić dno i boki tortownicy.
Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek.
Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto.
Do odłożonego ciasta dodać płatki owsiane - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto.
Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C.
Smacznego !
Połączenie idealne! Pięknie wygląda w przekroju :)
OdpowiedzUsuńmmm... pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńJednak w mojej kuchni wystąpiło już dużo jagodowych dań i w związku z tym pytanie: czy świeże brzoskwinie lub nektarynki mogą zastąpić jagody ?
Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga atysmakujmnie.blogspot.com ;)
Hmmm.... dobre pytanie. Brzoskwinie z reguły są mocno soczyste... Nie wiem jak się zachowają podczas pieczenia.
UsuńMoże spróbuj je zmacerować, zasypując cukrem. Potem odlej nadmiar soku i takie owoce ułóż na cieście.
Ewentualnie eksperymentuj, a nóż wyjdzie :)
A w którym momencie dodaje się jagody?
OdpowiedzUsuń