lipca 01, 2014

Drożdżówki z budyniem i malinami



Dobre na śniadanie, dobre na kolacje. Idealne na wakacyjną wycieczkę.
Puszyste i pachnące drożdżówki z budyniem i malinami.

Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Warto podjąć wyzwanie i przygotować je już dziś.













Składniki:

Ciasto:  
3,5 szklanki mąki pszennej  
20 g drożdży
3 łyżki cukru około 
1 szklanki letniego mleka  
100 g masła 
1 całe jajko  
1 żółtko
 
Nadzienie:  
1 torebka budyniu waniliowego
1,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka masła

maliny

Wykonanie:

w 1/2 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy. 1 szklankę mleka doprowadzić do wrzenia, dodając 3 łyżki cukru. Na wrzące mleko wlać rozprowadzony budyń - ugotować. Odstawić do ostygnięcia.
Zimny budyń zmiksować z łyżką masła - najlepiej tuż przed wypełnianiem drożdżówek.

W rondelku rozpuścić 100 g masła, odstawić do ostygnięcia.
W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając  cukier.
Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, jajami oraz płynnym lekko ciepłym masłem. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść, podzielić na 12-15 części. Z każdego kawałka ciasta formować okrągłą bułęczkę, układać bułeczki na blasze przykrytej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.
W wyrośniętych bułeczkach za pomocą szklanki wgnieść dołek. Bułęczki posmarować rozmąconym białkiem.
W każdy dołek włożyć łyżkę budyniu i kilka malin.

Piec w 200 stopniach C około 15 minut - do zrumienienia.

Upieczone i wystygnięte drożdżówki oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie polukrować.





Smacznego !

3 komentarze:

  1. O maj gad ;p Cudowne, aż chce się na nie patrzeć ... i patrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smacznie!
    Muszę wypróbować podany przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo