lipca 30, 2014

Pappardelle z bobem i gorgonzolą



Pozostając w bobowym klimacie, mam dziś dla Was makaron z bobem.


Danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne ! No chyba, że ktoś nie przepada za smakiem i zapachem gorgonzoli...













Składniki:

* 250 g makaronu pappardelle  ( u mnie Lubella )
* 100 ml słodkiej śmietanki 30%
* 50 g sera gorgonzola
* 1,5 szklanki bobu
* sól, pieprz


Wykonanie:

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany wyłuskać z łupinek.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Do wysokiej patelni wlać śmietankę, wrzucić pokruszony ser - podgrzewać aż składniki się połączą, a sos delikatnie zgęstnieje. Ale uwaga - nie może być bardzo gęsty.
Do sosu dodać bób - wymieszać.
Makaron połączyć z sosem - od razu podawać.




Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo