Pozostając w bobowym klimacie, mam dziś dla Was makaron z bobem.
Danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne ! No chyba, że ktoś nie przepada za smakiem i zapachem gorgonzoli...
Składniki:
* 250 g makaronu pappardelle ( u mnie Lubella )
* 100 ml słodkiej śmietanki 30%
* 50 g sera gorgonzola
* 1,5 szklanki bobu
* sól, pieprz
Wykonanie:
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany wyłuskać z łupinek.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Do wysokiej patelni wlać śmietankę, wrzucić pokruszony ser - podgrzewać aż składniki się połączą, a sos delikatnie zgęstnieje. Ale uwaga - nie może być bardzo gęsty.
Do sosu dodać bób - wymieszać.
Makaron połączyć z sosem - od razu podawać.
Smacznego !
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń