Muffiny jaglane to doskonałą propozycja dla osób nie spożywających glutenu.
Do ich przygotowania potrzebujecie mąki jaglanej, a tą sami zrobicie w domu w łatwy sposób
Do jej przygotowania użyłam kaszy jaglanej "KUPIEC". Kaszę zmieliłam w młynku do kawy i mąka gotowa !
Składniki:
1 1/3 szklanki mąki jaglanej ( zmielonej kaszy jaglanej )
1 szklanka mielonych migdałów
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
dowolne owoce - u mnie czarne maliny
Wykonanie:
Przygotować 2 naczynia. W jednym naczyniu połączyć składniki suche, tj. mąkę jaglaną, cukier, sodę i mielone migdały.
W drugim naczyniu wymieszać ( mikserem jest najszybciej ) składniki mokre, czyli jajka, olej i jogurt.
Do składników mokrych wsypać suche - całość wymieszać.
Masę przełożyć do formy na muffiny ( na 12 sztuk ). Na wierzchu ułożyć owoce. Masa jest dość rzadka, dlatego owoce zatopią się w niej podczas pieczenia.
Piec około 20 minut w 170 stopniach C.
Smacznego !
pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńnie widzę tu w jakiej temperaturze i ile czasu piec? :(
OdpowiedzUsuńOj, przepraszam. Piec w 170 stopniach okolo 25 minut
OdpowiedzUsuńCzy zamiast zmielonych migdałów mogę wziąć zmielone orzechy włoskie?
OdpowiedzUsuń