Dieta bezglutenowa coraz bardziej mi się podoba :)
Nom, może nie sama dieta a wybrane dania !
Połączenie kaszy gryczanej i kakao w naleśnikach to był strzał w dziesiątkę !
Pasują do siebie idealnie.
I śmiało mogę stwierdzić, że takie naleśniki nadziane serkiem waniliowym i malinami - to moje ULUBIONE naleśniki !
Składniki
( na około 8-10 naleśników ):
* 2 jajka
* 1 szklanka mąki gryczanej
* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka napoju sojowego słodzonego ( lub mleka + 2 łyżki cukru)
* 1 łyżka ciemnego kakao, np DecoMorreno
* 3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolite ciasto.
Patelnię lekko posmarować olejem i rozgrzać. Na rozgrzanej patelnię wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron.
Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, nie smarować już patelni tłuszczem.
NADZIENIE:
* 150 g twarogu
* 120 g serka mascarpone
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 łyżka jogurtu naturalnego
* maliny
Twaróg rozkruszyć. Do twarogu dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz jogurt naturalny - całość zmiksować blenderem lub mikserem z nakładką rozdrabniającą.
Do zmiksowanego twarogu dodać serek mascarpone i raz jeszcze zmiksować na gładką masę.
Usmażone naleśniki smarować serkiem waniliowym, na serku układać maliny i zwijać w rulon.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao oraz udekorować malinami i miętą.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz