Zapytacie dlaczego u mnie na blogu tort bezglutenowy ? Z potrzeby - odpowiem !
Jakiś czas moja córka była na diecie bezglutenowej i w tym czasie wypadły jej urodziny. Bez tortu obyć się nie mogło i trzeba było kombinować.
Tak oto powstał migdałowy-malinowy tort bezglutenowy. Bardzo smaczny tort !
Do dekoracji tortu wykorzystałam piękne, pomarańczowe nagietki. Prosto, efektownie i pięknie. Prawda ?
Składniki na biszkopt:
tortownica średnicy około 26 cm
* 1 i 1/3 szklanki zmielonych migdałów
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 5 jaj
* 3/4 szklanki cukru
* 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenie ( dla tolerujących gluten - zwykły proszek do pieczenia )
Jaja umyć. Oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Do ubitej piany z białek dodawać kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając.
Mąkę ziemniaczaną, migdały i proszek do pieczenia wymieszać. Wszystko dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć.
Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec w 170 stopniach C przez około 30 minut.
Do tortu potrzebujemy trzech blatów biszkoptowych. Po upieczeniu pierwszego biszkoptu, przystąpić do przygotowanie drugiego biszkoptu, z połowy porcji.
Upieczone biszkopty odstawić do wystygnięcia. Duży biszkopt przekroić na pół. Z małego biszkoptu odciąć nieznacznie wierzch.
Krojąc blaty biszkoptowe należy uważać, gdyż ten biszkopt łatwo rozerwać/złamać.
Składniki na poncz:
* 1,5 szkl. przegotowanej wody * 1 łyżka cukru * sok z 1 cytryny
Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem. Dodać sok z cytryny - zamieszać. Ponczem nasączać biszkoptowe blaty, przed nałożeniem kremu.
Krem do tortu:
* 200 g białej czekolady
* 300 g śmietanki kremówki 30%
* 200 g świeżych malin
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić.
Do połowy rozpuszczonej czekolady, dodać 1/3 część kremówki - delikatnie wymieszać. Dodać pogniecione maliny - wymieszać.
Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć w spiętej obręczy tortownicy, nasączyć ponczem i wyłożyć krem malinowy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć.
Do pozostałej czekolady dodać resztę ubitej kremówki - delikatnie połączyć. Mus czekoladowy wyłożyć na biszkopt. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i lekko nasączyć.
Do dekoracji:
* 250 g serka mascarpone
* 200 g śmietanki kremówki 30 %
* 2 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do serka dodać ubitą śmietankę - wymieszać.
Powstałym kremem dekorować tort.
Możecie tak jak ja część masy zabarwić barwnikami spożywczymi i wyciskać kolorowe paski. Lub pozostawić tort biały i udekorować go świeżymi kwiatami nagietka lub innymi jadalnymi kwiatami.
Smacznego !
Fenomenalny ten tort, dekoracja zapiera dech :)
OdpowiedzUsuńlbuie takie przepisy
OdpowiedzUsuń