lipca 24, 2014

"Pyszne wakacje", czyli - warsztaty kulinarne dla dzieci

   W dniu wczorajszym, tj. 23 lipca 2014 roku w Gminnej Świetlicy w Stróży poprowadziłam warsztaty kulinarne dla dzieci, pt. "Pyszne wakacje".
Warsztaty zorganizowałam razem z Panią Agnieszką Płatek z Gminnej Biblioteki Publicznej w Stróży.
W organizacji pomogło nam szerokie grono dobrych ludzi i naszych sponsorów.
Patronat nad wydarzeniem objęło Starostwo Powiatowe w Kraśniku. Produkty niezbędne do przygotowania potraw przekazali: Sante, Alpro, Kupiec, Kresto. Foldery informacyjne o zdrowym odżywianiu oraz wspaniałe prezenty otrzymaliśmy od firmy Bielmar, prowadząca ogólnopolską akcję edukacyjną Śniadaniowa Klasa oraz od przemiłej Pani Izabeli sprawującej pieczę nad  ogólnopolską kampanią społeczno-edukacyjną Pora na pomidora.
Fartuszkami i niespodziankami dla dzieci uraczyła nas też marka Sokołów.





























 


Celem warsztatów była nauka zdrowych zasad odżywiania. Dzieci i ich rodzice poznali jak wykorzystywać rodzime owoce i warzywa, jak urozmaicać posiłki, dodając zdrowe nasiona, bakalie czy otręby. Nauczyli się robić smaczne, pełnowartościowe batony zbożowo-bakaliowe - świetna alternatywa dla słodyczy, które dzieci uwielbiają.
Poznali, że kanapki nie muszą być nudne i ze domowe koktajle owocowe smakują lepiej niż kupne owocowe jogurty.





Podczas warsztatów dzieci przygotowywały:

* batony zbożowo-bakaliowe, wykorzystując płatki owsiane i jęczmienne, otręby, nasiona i bakalie

* kanapki z pastami twarogowymi:

- na słono z warzywami i otrębami oraz nasionami

- na słodko z owocami  i bakaliami

- na słodko z nasionami

* koktajle i shake-i owocowe

- koktajl malinowy z otrębami na bazie jogurtu naturalnego i napoju sojowego Alpro

- koktajl z czerwonej porzeczki z otrębami na bazie jogurtu naturalnego

- shake bananowy z migdałami i otrębami, na bazie napoju sojowego Alpro









Dzieciaki z wielkim zapałam i z twórczą inwencją przystąpiły do działania. Mieszanie składników do batonów przysporzyło wiele radości. Ulepione ręce i bałagan na stolikach był dowodem, że w świetlicy dzieci ochoczo podejmują wyzwania kulinarne. Gdy batoniki się piekły, powstawały smakowite kanapki, które nierzadko przypominały małe arcydzieła. Malinowe uśmiechy, serduszka z rzodkiewek, czy artystyczny nieład.
Batony się upiekły, kanapki zostały przygotowane. Przyszła pora na zajadanie. 
Dzieci zabrały swoje kanapeczki do stolika i przystąpiły do smakowania przygotowanych własnoręcznie kanapek. Wrzawa, śmiechy i rozmowy znaczyły, że wszyscy są zadowoleni z wykonanego zadania. A puste talerze świadczyły, że SMAKOWAŁO !






Ostatnim etapem warsztatów kulinarnych było przygotowywanie owocowych koktajli.
Jako pierwszy powstał shake bananowy z dodatkiem migdałów i otrąb, na bazie napoju sojowego. Dzieciakom bardzo zasmakował i wołały jeszcze ! Trzeba było robić kolejną porcję.
Na bazie jogurtów naturalnych zmiksowaliśmy koktajle malinowe i z czerwonej porzeczki. To tych również dodaliśmy zdrowych otrąb.





Wspólne gotowanie z dzieciakami przysporzyło wielu radości. Ich zapał i chęć działania mnie zaskoczyły. Dzieci chętnie poznawały nowe produkty i smaki. Dzieliły się spostrzeżeniami i aktywnie uczestniczyły w przygotowywaniu kolejnych przekąsek.
Ażeby niejako nagrodzić ich trud i wkład wniesiony we wspólne gotowanie, na zakończenie warsztatów dzieci otrzymały upominki. 





Razem z współorganizatorami, dziećmi uczestniczącymi w warsztatach oraz ich rodzicami - DZIĘKUJEMY naszym drogim sponsorom. Bez Was te warsztaty by się nie udały.



DZIĘKUJEMY !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo