lutego 13, 2017

Biszkopt z kremem i musem truskawkowym

    Dziś Walentynki, dlatego proponuję Wam przepis na ciasto z czerwonym akcentem. Oczywiście, ciasto możecie zrobić w każdym dowolnie wybranym dniu, nie ograniczajcie się tylko do 14stego lutego.

W czeluściach mojej zamrażarki drzemią jeszcze dary lata, czyli pachnące i słodkie truskawki. Ich czerwień kusi i wodzi na pokuszenie...bardziej niż niepokorny Grey. Ich smak zniewala i przyprawia o niegrzeczne myśli, aż prosi się o słodkie połączenie z kremem z białą czekoladą oraz wyrafinowanym smakiem kakaowego biszkoptu. Razem tworzą jedność, którą tylko oprawca-łasuch może rozdzielić.

Jeśli nie macie oporów, śmiało pogrzeszcie dziś troszeczkę. Zacznijcie od słodkiego ciasta z truskawkami, a potem... dajcie się ponieść uniesieniom i zachwytom ( nie tylko słodkim ).


biszkopt z musem truskawkowym




Składniki 
( na blachę o wymiarach około 25x25 cm )
* szklanka o pojemności 250 ml

Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju

Krem z białą czekoladą:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Mus truskawkowy:
  • 700 g truskawek ( u mnie mrożone )
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżeczki żelatyny 



Wykonanie:

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę.  Do masy jajecznej wlać cienki strumieniem, cały czas ubijając, olej. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę. Wymieszać, najlepiej przy pomocy szpatułki lub łyżki.

Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.


 Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia.


Truskawki ( nie trzeba rozmrażać ) wsypać do garnka i postawić na średnim ogniu. Gdy owoce się zupełnie rozmarzną zdjąć garnek z ognia i blenderem zmiksować truskawki  na mus.
Postawić ponownie na ogniu i podgrzewać, aż zaczną wrzeć. Zgasić płomień pod garnkiem.
Do garnka ze zmiksowanymi truskawkami dodać napęczniałą żelatynę oraz wsypać zawartość torebek z galaretką. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.


Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i pozostawić, aż czekolada się rozpuści. Od czasu do czasu zamieszać.

Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę i dobrze całość zmiksować. NA koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.

Ostygnięty biszkopt umieścić w formie/blasze do pieczenia. Na biszkopt wyłożyć równą warstwę masy z białą czekoladą i wstawić ciasto do lodówki.

Gdy mus truskawkowy ostygnie i zacznie tężeć, wylać go na ciasto i ponownie wstawić ciasto do lodówki, aż zupełnie stężeje.



biszkopt z kremem i truskawkami

biszkopt z musem truskawkowym

ciasto z truskawkami


Smacznego !

16 komentarzy:

  1. Jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  2. "...Składniki
    ( na blachę o wymiarach około 25x25 cm )..."

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się, że nie ma za dużo smaków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chcialabym wykonac w klasycznej okragles blaszcze ok 24-25. Podpowie Pani jak przeliczyc skladniki?
    ps. Przepis wyglada cudownie, chetnie wyprobuje i bede zagladac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że biszkopt z 3 jaj, areszta tak samo i powinno byc ok.

      Usuń
  5. Czy biszkopt nasączamy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam blaszkę o wymiarach 37x25. Jakie dać proporcje składników? Będę wdzięczna za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy czekolada musi być zimna gdy łączymy ją z serkiem mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie dodałam chłodna i pod wpływem zimnego serka zrobily się grudki 🙈

      Usuń
  8. No to jest, aż za pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobre. Zrobiłam na blaszce 34x23. Zwiększyłam trochę składniki na biszkopcie żeby starczyło na blaszkę. Nie dawałam białej czekolady do kremu. I tak było pysznie;) dziekj

    OdpowiedzUsuń
  10. Polcam w części z musem całkowicie pominąć żelatynę, same galaretki wystarczą, żeby utrzymać mus w stałej konsystencji, przez co wychodzi gładszy, nie jest tak zbity jak w wersji z żelatyną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Bez żelatyny jest super. I tak truskawkowa warstwa jest twarda i się nie rozwala. Żelatyna jest całkowicie zbędna. Ciasto bardzo pyszne.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo