Nastały tropiki :)
Dla ochłody polecam orzeźwiający sernik o smaku miętowo-limonkowy.
Sernik zrobiłam na kruchym spodzie z płatków owsianych. Jeśli za nimi nie przepadacie, możecie zrobić spód z kruchych ciasteczek dodając tyle stopionego masła, żeby masą łatwo było wykleić dno formy. Masa jednak nie może ociekać tłuszczem - dodawajcie masło powoli.
Składniki:
na tortownicę średnicy około 26 cm
Owsiany kruchy spód:
1 szklanka płatków owsianych
100 g masła
2 łyżki cukru
Masa serowa:
1 kg sera w wiadereczku ( 100% twaróg, bez dodatków skrobi czy innych )
200 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
1 galaretka Winiary o smaku "Mojito"
1/2 torebki galaretki cytrynowej
2 płaskie łyżki żelatyny
1 limetka
1 szklanka wrzątku + zimna woda do namoczenia żelatyny
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
Wykonanie:
Płatki owsiane ( lub zamiennie kruche ciastka ) rozdrobnić w malakserze.
Masło stopić, odstawić by trochę przestygło.
Rozdrobnione płatki owsiane wymieszać z cukrem, wlać płynne masło i połączyć składniki. Masą wykleić dno tortownicy, dokładnie dociskając.
Spód piec 10 minut w 170 stopniach C. Ostudzić.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wlewając tyle płynu, żeby przykrył proszek.
Obie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, dodać namoczoną żelatynę - wymieszać do rozpuszczenia składników. Ostudzić.
Z limetki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Ser zmiksować z cukrem, dodać śmietankę - wymieszać. Do masy wlać rozpuszczone, lekko tężejące galaretki oraz sok z limetki - dokładnie połączyć. Na konie dodać skórkę z limetki i posiekaną miętę - wymieszać łyżką.
Masę serową wyłożyć na kruchy owsiany spód. Schłodzić sernik w lodówce min 4 godziny.
Smacznego !
i tak też smakuje Kinga
OdpowiedzUsuń