Budyniowe tiramisu ( szybki deser kawowy )

    Czy wszelkie wariacje na temat tiramisu są profanacją tego klasycznego włoskiego deseru ? Myślę, że to nie ważne, bo liczy się smak, a tego w proponowanym dziś deserze nie brakuje.

Budyniowe tiramisu powstało tak nagle, jak nagle zrodził się plan w mojej głowie. Miałam już ugotowany budyń, więc deser mogłam przygotować w przeciągu kilku minut. Jeśli zatem planujecie zaskoczyć dziś kogoś słodkim i kuszącym deserem kawowym, koniecznie już rano ugotujcie budyń. A wieczorem szybciutko dokończycie dzieło.

Kawowy deser z kremem budyniowym wygląda niemalże jak klasyczne tiramisu. Śmiem jednak stwierdzić, że ma ciut, ciut mniej kalorii, a na przedwiośniu to się bardzo liczy ! Choć z drugiej strony - kalorie trzeba spalić, a podobno tu sprawdzają się ćwiczenia wieczorne, które mogą być słodką kontynuacją wieczoru z ukochanym/ukochaną... Suma sumarum, deser zawiera odpowiednią liczbę kalorii, by było co spalać !

Jeśli Walentynki to "święto" nie w waszym stylu, wcale nie musicie rezygnować z kuszącego deseru. To deser nie tylko dla zakochanych, to deser stworzony z sercem - dla Was wszystkich. Śmiało korzystajcie z przepisu, zarówno Wy zakochani i Wy nieszczęśliwie porzuceni, Wy samotni i Wy single z wyboru, Wy kobiety i Wy mężczyźni, Wy małżonkowie i Wy młodzi kochankowie...


budyniowe tiramisu


Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g biszkoptów
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki wody
  • 100 ml likieru kawowego ( lud dowolnego alkoholu o smaku kawowym )
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii ( nie koniecznie ) 
  • 1 łyżka ciemnego kakao


Wykonanie:

Mleko przelać do rondla, zostawiając nieco na rozrobienie proszku budyniowego. Do mleka wsypać cukier i zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek budyniowy, ugotować budyń.
Budyń nakryć folią spożywczą ( nie utworzy się "kożch" ) i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.

Zagotować wodę. W 1/3 szklanki wody rozpuścić kawę, można dosłodzić. Gdy kawa ostygnie przelać ją do miseczki i dolać alkohol.



Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Zimny budyń zmiksować, dodając do niego ziarenka z laski wanilii. Do zmiksowanego budyniu ( budyń się nieco rozrzedzi ) dodać ubitą śmietankę i delikatnie całość połączyć.

Biszkopty namoczyć w kawowej esencji.

W pucharkach, szklankach lub kieliszkach układać warstwę z namoczonych w kawie biszkoptów, następnie warstwę kremu budyniowego, posypać kakao. Czynność powtórzyć, ukłądając kolejną warstwę deseru kawowego.

Budyniowe tiramisu wstawić na minimum godzinę do lodówki.


deser kawowy

tiramisu z budyniem


Smacznego !

Komentarze

Popularne posty