lipca 08, 2014

Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką



Kromka placka, kubek mleka ... i nic mi więcej nie potrzeba !
Wytworne kolacje, niebanalne składniki, egzotyka na talerzu - NIE ! 
Najsmaczniej - najprościej - po Polsku !














Składniki
na keksówkę długości około 28cm

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
3/4 szklanki cukru 
1 szklanki letniego mleka
100 g masła 

3 jajka
jagody


Kruszonka:
50 g cukru
50 g masła
100 g mąki


Wykonanie:
W rondelku rozpuścić 100 g masła, odstawić do ostygnięcia. W 1/3 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.


Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć.
Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno mieć dość luźną konsystencję.
Wyrobione ciasto  przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.


W tym czasie przygotować kruszonkę.
Zimne masło pokroić w kostkę. Masło połączyć z cukrem i mąką rozcierając składniki palcami, formując grudki. Kruszonkę wstawić do lodówki.


Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Posypać jagodami i kruszonką.
Placek drożdżowy wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni C i piec około 50 minut.









Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ,puszyste i świetne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy pisząc luźna miałaś na myśli leżące? ??? Bo mi takie wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lejące nie leżące ��

      Usuń
    2. Tak, ciasto jest dość płynne.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo