lipca 09, 2014

Krem z zielonego groszku z grzankami



Dla tych co lubią optymistyczne kolory oraz nieco słodkie zupy, mam dziś krem z zielonego groszku.
Dla wzbogacenia smaku, do zupy podałam pietruszkowo-czosnkowe grzanki.

Przygotowanie tej zupy nie zajmie Wam wiele czasu, no, może poza łuskaniem grochu...

Potrzebujecie też dobrego blendera, który ułatwi Wam pracę, mój BRAUN MQ 535 poradził sobie doskonale.








Składniki:

* 2 szklanki wyłuskanego zielonego groszku
* 3 młode ziemniaki
* 1 cebula średniej wielkości
* 700 ml wywaru warzywnego
* 1 łyżka jogurtu greckiego
* sól
* pieprz

* 4-5 kromek chleba
* pęczek natki pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* oliwa z oliwek


Wykonanie:

Do przygotowania zupy krem z zielonego groszku potrzebny jest warzywny wywar. Żeby go zrobić wrzućcie do garnka włoszczyznę, zalejcie wodą, dodajcie przyprawy, takie jak liść laurowy i ziele angielskie i gotujcie godzinę. Jeśli macie w lodówce bulion drobiowy, możecie użyć takiego.

W wywarze warzywnym  ( odcedzonym ) ugotować groszek, cebulę i ziemniaki - do miękkości.
Zupę zmiksować blenderem, dodając jogurt naturalny i doprawiając do smaku.

Z chleba odkroić skórę, a kromki pokroić w kosteczkę.
Natkę pietruszki posiekać, ja pomogłam sobie przystawką siekającą będącą na wyposażeniu blendera BRAUN MQ 535.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić zgniecione, nie obrane ze skórki ząbki czosnku oraz chleb. Smażyć, aż grzanki staną się chrupkie. Pod koniec smażenia grzanki posypać posiekaną pietruszką i odrobinę posolić.

Krem z groszku podawać z grzankami pietruszkowo-czosnkowymi.




Smacznego !

1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda Twój kremik, skusiłabym się z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo