Tarta cytrynowa z winem

maja 30, 2014

Tarta cytrynowa z winem



Co zrobić, gdy zaczniemy pieczenie bez uprzedniego sprawdzenia czy mamy wszystkie składniki ? - Biec do sklepu albo kombinować ;)
Deszcz padał, więc postanowiłam kombinować.
I tak klasyczna tarta cytrynowa zyskała nową odsłonę.
Też smacznie :)












Składniki ( na formę średnicy około 25 cm )

 CIASTO KRUCHE:
 * 150 g zimnego masła 
* 240 g mąki pszennej
*   80 g cukru pudru
*     1 jajko


Mleczna pianka z truskawkami

maja 27, 2014

Mleczna pianka z truskawkami





Puszysta, lekka pianka z truskawkami.
Ten pyszny deser wbrew pozorom, jest szybki i łatwy do przygotowania. A i składników w nim nie wiele.
Żeby jeszcze przepis uprościć, można zrobić bez spodu !
A do środka - co lubicie. Teraz sezon na truskawki, niedługo będą maliny, porzeczki, jagody. Z każdymi owocami będzie pysznie.










Składniki:

Na spód:
100 g herbatników
100 g ciasteczek amaretti ( lub innych kruchych )
 80 g masła

Pianka:
500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego (  np. Gostyń z kartonika )
4 łyżki cukru
20 g żelatyny
1,5 szklanki wody

250 - 300 g truskawek


Tort orzechowo-czekoladowy z truskawkami

maja 24, 2014

Tort orzechowo-czekoladowy z truskawkami



Ten weekend będzie słodki !
Kuszący torcik z musem czekoladowym i truskawkami gotowy.

 Puszysty orzechowy biszkopt, obłędnie czekoladowy krem i pierwsze truskawki !

Ja zaczynam truskawkowy sezon tak, Wam również polecam zrobić .












SKŁADNIKI:

Biszkopt orzechowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik bazyliowy z truskawkami i czekoladą

maja 21, 2014

Sernik bazyliowy z truskawkami i czekoladą




Bazylia w połączeniu z truskawkami i czekoladą, zyskuje niebanalny smak. A wszystko to w jednym serniku sprawia, że mi więcej do szczęścia nie potrzeba. No może filiżankę  kawy i dobre towarzystwo ;)
Polecam zrobić !
A jeśli nie ten, to inny - przepisy tutaj













Składniki:
Spód:
300 g herbatników ( u mnie 200 g pełnoziarnistych i 100 g zwykłych )
150 g masła
1 czubata łyżka kakao DecoMorreno
Poznaj Turcję - WYGRAJ zaproszenie na występ wirujących derwiszy

maja 20, 2014

Poznaj Turcję - WYGRAJ zaproszenie na występ wirujących derwiszy

  Chcecie poczuć turecki klimat w Polsce ? Jeśli odpowiedź brzmi TAK - zapraszam do wzięcia udziału w konkursie.

Do wygrania 8 podwójnych zaproszeń na występ wirujących derwiszy w Sali Kongresowej w Warszawie.
Koncert odbędzie się 28 maja o godzinie 19-stej.



Co zrobić żeby wygrać zaproszenie ?

Wystarczy odpowiedzieć na pytanie: "Jaką potrawę kuchni tureckiej zrobiłeś/zrobiłaś jako pierwszą i dlaczego akurat tą ? "


Szybkie ciasto z rabarbarem ( całoroczne ciasto z owocami )

maja 19, 2014

Szybkie ciasto z rabarbarem ( całoroczne ciasto z owocami )




Rabarbarowy sezon trwa, także zapraszam na ciasto z rabarbarem w kolejnej odsłonie.
Ucierane ciasto możecie robić przez cały rok, dodając ulubione owoce świeże lub mrożone, a także te z kompotu lub innych przetworów.
Zawsze się udaje.
Jeśli chcecie,by ciasto było bardziej efektowne, możecie ubić pianę z białek i cukru, wyłożyć ją na owoce i upiec ciasto.
Ja swoje ciasto posypałam kruszonką.
Wersja najszybsza, to ciasto z owocami posypane po upieczeniu cukrem pudrem.








Składniki 
( na małą blachę lub tortownicę średnicy około 25 cm )

Ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
125 g masła/margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

owoce - rabarbar lub dowolne inne

Roladki w  młotkowanym pieprzu muśnięte olejem rzepakowym

maja 16, 2014

Roladki w młotkowanym pieprzu muśnięte olejem rzepakowym


Drobiowe roladki to danie łatwe do przygotowania, a zarazem efektowne. To od Was zależy co zamkniecie w kawałku mięsa - niech zadziała wyobraźnia. Ja swoje nadziałam łososiem i szparagami. Musnęłam olejem rzepakowym i obtoczyłam w młotkowanym pieprzu.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych tłuszczów, odpowiednio zbilansowany pod względem potrzeb żywieniowych człowieka. Dodatkowy atut - to nasz rodzimy produkt !
Nasza codzienna dieta zwykle uboga jest w te niezwykle cenne dla naszego organizmu, kwasy Omega-3 i Omega-6. Sięgajmy po olej rzepakowy !








Składniki:

1 cały filet z kurczaka
80-100 g łososia w plastrach
5-7 szparagów zielonych
1/4 szkl. oleju rzepakowego
2 -3 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą ( KAMIS )
sól

ponadto: folia aluminiowa


Marcepanowe ciasto z rabarbarem

maja 14, 2014

Marcepanowe ciasto z rabarbarem


Ciasto to upiekłam w ramach V już edycji "Lubelskiego kociołka".
Tym razem tematem był, jak się zapewne domyślacie - RABARBAR !
Co przygotowały inne dziewczyny? - zobaczcie:

Edyta - http://www.pasjasmaku.com/
Marlena - http://smerfetka79.blogspot.com/
Wiosenka - http://www.eksplozjasmaku.blox.pl/
Martyna - http://chiliandsugar.blogspot.com/
Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/
Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Gosia - http://jedzismakuj.blogspot.com/

Zapraszam po przepis na pyszne ciasto !






Składniki ( na małą blachę )

* 125 g masy marcepanowej
* 160 g masła o temperaturze pokojowej
* 100 g cukru pudru
* 2 jajka
* 250 g mąki pszennej
* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
* 50 g mielonych migdałów
* otarta skórka z 1/2 cytryny
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki mleka

Sałatka ze szpinakiem i szparagami

maja 13, 2014

Sałatka ze szpinakiem i szparagami




Pozostając w temacie szparagów - dziś u mnie sałatka.
Sałatka na zielono z dodatkami.
Nie będę podawała Wam ścisłych proporcji, gdyż nie ma takiej potrzeby.
Wszystko zależy od Waszego apetytu i ilości głodomorów w domu.
Ja do sałatki dodałam oscypka, można go jednak zastąpić np. kulkami mozarelli .











Składniki:

* szparagi zielone
* liście szpinaku
* pomidory suszone
* oscypek/ mozarella
* oliwa z oliwek
* sól morska, u mnie Kamis

Szparagi z jajkiem sadzonym

maja 12, 2014

Szparagi z jajkiem sadzonym



  Szparagi na śniadanie? - bardzo chętnie !
Zielone szparagi lubią się z jajkiem, dlatego moja śniadaniowa propozycja to szparagi z jajkiem sadzonym.
Danie smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Podane z kromką pieczywa - najlepiej pełnoziarnistego - stanowi dobrze zbilansowany posiłek.













Składniki - dla 2 osób

6 szt. szparagów zielonych ugotowanych
4 jajka
olej rzepakowy do smażenia
sól

pieczywo


KONKURS LUBELLA - wyniki !

maja 11, 2014

KONKURS LUBELLA - wyniki !

   Przeglądałam, czytałam, smak sobie wyobrażałam .... i wybrałam 2 zwycięzców.
Wszystkie dania i tez tylko opisane i te z dołączonymi zdjęciami kusiły smakiem ! Każdy z Was miał ciekawy pomysł na danie.  makaronem. Było i na słodko, były też sałatki oraz dania obiadowe.
Wszystkie przepisy możecie zobaczyć tutaj a zdjęcia w albumie na facebooku tu.

Przyznać muszę, że to był ciężki wybór, gdyż faworytów miałam więcej niż dwóch ... Ale zasady zasadami i nagrody tylko dwie.



Tarta cytrynowa

maja 10, 2014

Tarta cytrynowa




Tarta cytrynowa to klasyk wśród wypieków. 
Po raz pierwszy taką tartę jadłam na Pikniku Smakoszy w Lublinie w sierpniu ubiegłego roku. I od razu zakochałam się w niej. Moje kubki smakowe zostały dopieszczone do granic możliwości.
Wspominałam ciągle ten smak, ale brakowało mi odwagi, żeby upiec tartę.... Bo jak mi nie wyjdzie ?
Aż pewnego dnia zakasałam rękawy i przystąpiłam do działania. Udało się !
Przepis zaczerpnęłam z bloga Sto kolorów kuchni.
A na pikniku to właśnie Karolina częstowała swoją tartą. Dziękuję Ci !












Składniki ( na blachę 23 cm i 2 małe tartaletki ):

CIASTO KRUCHE:
 * 150 g zimnego masła 
* 240 g mąki pszennej
*   80 g cukru pudru
*     2 żółtka
* 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Masło kroimy w kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką.
Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania.
Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciasto. 
Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.
Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.
Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.


Zupa-krem z pieczonych buraczków

maja 09, 2014

Zupa-krem z pieczonych buraczków

 Wiem, że już pora na botwinkę, ale .... U mojej mamy w piwnicy jeszcze ostały się ostatnie buraczki - trzeba je było wykorzystać.
I z tych oto ostatnich buraczków powstała pyszna zupa krem. A kolor ? Zachwycający !
A z botwinki nie bawet też coś będzie ;)





Składniki:

1 l rosołu
1 marchewka
nieduży kawałek selera
2 małe ziemniaki
3-4 buraczki czerwone
sól, pieprz
ząbek czosnku
łyżka śmietany 12%
ocet jabłkowy 








 Wykonanie:

Buraczki obrać, umyć. Każdy owinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku - do miękkości.

Warzywa pokroić w kostkę - gotować w rosole, aż zmięknąć.

Upieczone buraczki pokroić w kostkę - wrzucić do rosołu. Zagotować i zgasić płomień.

Brownie z kajmakiem ( z krówką )

maja 07, 2014

Brownie z kajmakiem ( z krówką )

  Najszybsze i najlepsze - moje ukochane brownie !
 Tym razem nieco je osłodziłam i dodałam gotowej masy kajmakowej. Rewelacja !


  

Składniki:


150 g czekolady gorzkiej ( około 70% kakao )
80 g masła
90 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej

2-3 łyżki kajmaku/ masy krówkowej ( z puszki ) 












 Wykonanie:

Czekoladę połamać.
W garnku zagotować wodę, postawić na nim miskę lub mniejszy rondelek - wsypać połamaną czekoladę.
Do czekolady dodać pokrojone w kostkę masło - pozostawić czekoladę z masłem na parze, aż się rozpuści. Od czasu do czasu można zmieszać.
UWAGA - czekolady nie podgrzewać za mocno !

Kajmak/masę krówkową podgrzać, ażeby ją upłynnić.

Tarta ze szparagami i cukinią

maja 03, 2014

Tarta ze szparagami i cukinią

  Była zupa z białymi szparagami, obiecałam, że będą i zielone.  I oto zielne szparagi zawędrowały do tarty. A towarzyszy im cukinia. Ot taka tarta na zielono ;)


CIASTO:
150 g zimnego masła
1 i 3/4 szklanki mąki
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
2 łyżki posiekanej bazylii


FARSZ:
1/2 pęczka szparagów zielonych
1 mała cukinia
300 ml śmietany 18%
2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżeczka soli
1/2  łyżeczki gałki kuszkatołowej
szczypta pieprzu






Wykonanie:

 Masło pokroić w drobną kostkę, połączyć z mąką, rozcierając palcami lub siekając nożem. Dodać jajko, żółtko, sól i bazylię - zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić 40 minut w lodówce.

Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem formę do tarty średnicy około 24 cm. Ciasto nakłuć  gęsto widelcem. Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 minut.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo