Puszysta, lekka pianka z truskawkami.
Ten pyszny deser wbrew pozorom, jest szybki i łatwy do przygotowania. A i składników w nim nie wiele.
Żeby jeszcze przepis uprościć, można zrobić bez spodu !
A do środka - co lubicie. Teraz sezon na truskawki, niedługo będą maliny, porzeczki, jagody. Z każdymi owocami będzie pysznie.
Składniki:
Na spód:
100 g herbatników
100 g ciasteczek amaretti ( lub innych kruchych )
80 g masła
Pianka:
500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego ( np. Gostyń z kartonika )
4 łyżki cukru
20 g żelatyny
1,5 szklanki wody
250 - 300 g truskawek
Wykonanie:
Tortownicę średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić - lekko ostudzić. Płynne masło wlać do okruchów - połączyć składniki. Całość przełożyć na dno tortownicy, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki.
Mleko zagęszczone dobrze schłodzić.
Żelatynę zalać zimną wodą ( około 1/3 szklanki ), tak żeby woda przykryła proszek - odstawić.
Resztę wody zagotować. Wrzątek wlać do namoczonej żelatyny - rozpuścić. Do płynu dodać cukier - rozpuścić.
Odstawić do wystygnięcia.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Zimne mleko ubijać mikserem, do momentu spienienia. Gdy mleko jest już spienione, wlewać cienkim strumieniem ostudzoną wodę z cukrem i żelatyną - ciągle ubijając.
Piankę odstawić na 1-2 minuty. Do lekko tężejącej dodać truskawki - wymieszać.
Piankę z truskawkami wylać na kruchy spód - wstawić do lodówki do stężenia ( min. 4 godziny ).
Ja swoją piankę zrobiłam wieczorem i chłodziłam całą noc.
Smacznego !
Wow, wygląd robi wrażenie.
OdpowiedzUsuńJakoś wszystko co jest białe wydaje mi się smaczne - waniliowe. śmietankowe lub kokosowe.
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam zrobić ;)
Usuńuwielbiam takie pianki w ciepłe dni:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ptasie mleczko, jest leciutkie i delikatne.
OdpowiedzUsuńsmaka robisz
OdpowiedzUsuńmuszę coś takiego zrobic :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny torcik :) takie ciasta na zimno zwłaszcza z truskawkami to deser, któremu nie można się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńPycha, pycha, ja dziś robiłam chrupiące ciasto z truskawkami (,kuchnia lidla,), mniam :)
OdpowiedzUsuń