maja 19, 2014

Szybkie ciasto z rabarbarem ( całoroczne ciasto z owocami )




Rabarbarowy sezon trwa, także zapraszam na ciasto z rabarbarem w kolejnej odsłonie.
Ucierane ciasto możecie robić przez cały rok, dodając ulubione owoce świeże lub mrożone, a także te z kompotu lub innych przetworów.
Zawsze się udaje.
Jeśli chcecie,by ciasto było bardziej efektowne, możecie ubić pianę z białek i cukru, wyłożyć ją na owoce i upiec ciasto.
Ja swoje ciasto posypałam kruszonką.
Wersja najszybsza, to ciasto z owocami posypane po upieczeniu cukrem pudrem.








Składniki 
( na małą blachę lub tortownicę średnicy około 25 cm )

Ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
125 g masła/margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

owoce - rabarbar lub dowolne inne


Kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki otrąb owsianych ( u mnie Kupiec )


Wykonanie:
 Przygotować kruszonkę. 
Masło połączyć z cukrem. Dodać mąkę i otręby - rozcierać, tak by powstały okruchy. Kruszonkę wstawić do lodówki.

Masło/margarynę rozpuścić - pozostawić do ostygnięcia.
Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka - ubijać chwilę, aż masa stanie się jasna i puszysta.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - delikatnie mieszać. Do ciasta powoli wlewać roztopiony tłuszcz - nie przerywając ucierania.

Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przelać ciasto. Na jego wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką.

Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut - do uzyskania złocisto-rumianego koloru.



Smacznego !

4 komentarze:

  1. Ja ostatnio rabarbar dodaje do kefirowego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pychota :) Bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze ciasto z rabarbarem jakie do tej pory jadlam!!! Dzieki serdeczne!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo