Rabarbarowy sezon trwa, także zapraszam na ciasto z rabarbarem w kolejnej odsłonie.
Ucierane ciasto możecie robić przez cały rok, dodając ulubione owoce świeże lub mrożone, a także te z kompotu lub innych przetworów.
Zawsze się udaje.
Jeśli chcecie,by ciasto było bardziej efektowne, możecie ubić pianę z białek i cukru, wyłożyć ją na owoce i upiec ciasto.
Ja swoje ciasto posypałam kruszonką.
Wersja najszybsza, to ciasto z owocami posypane po upieczeniu cukrem pudrem.
Składniki
( na małą blachę lub tortownicę średnicy około 25 cm )
Ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
125 g masła/margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
owoce - rabarbar lub dowolne inne
Kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki otrąb owsianych ( u mnie Kupiec )
Wykonanie:
Przygotować kruszonkę.
Masło połączyć z cukrem. Dodać mąkę i otręby - rozcierać, tak by powstały okruchy. Kruszonkę wstawić do lodówki.
Masło/margarynę rozpuścić - pozostawić do ostygnięcia.
Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka - ubijać chwilę, aż masa stanie się jasna i puszysta.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - delikatnie mieszać. Do ciasta powoli wlewać roztopiony tłuszcz - nie przerywając ucierania.
Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przelać ciasto. Na jego wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką.
Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut - do uzyskania złocisto-rumianego koloru.
Smacznego !
Ja ostatnio rabarbar dodaje do kefirowego ciasta.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńMmm, pychota :) Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto z rabarbarem jakie do tej pory jadlam!!! Dzieki serdeczne!!!
OdpowiedzUsuń