Dziś w użyciu szparagi białe. A powstał z nich przepyszny krem.
Składniki:
1 pęczek białych szparagów
1 średniej wielkości pietruszka
1/3 selera
2 większe ziemniaki
1 cebula
1 l bulionu drobiowego
sól, pieprz
4 kromki bułki
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Szparagi obrać obierakiem do warzyw, zaczynając poniżej główki szparaga. Obrane przekroić na cztery.
Ziemniaki, selera oraz pietruszkę - obrać i pokroić w kostkę.
Bulion zagotować, dodać seler i pietruszkę - gotować. Po 5-7 minutach do zupy wrzucić ziemniaki i szparagi - gotować aż warzywa zmiękną.
W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę - cebulkę usmażyć na rumiano. Usmażoną dodać do ugotowanej zupy.
Zupę zdjąć z ognia - zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bułkę pokroić w kosteczkę. Na patelni po cebuli usmażyć na złoto grzanki.
Zupę podawać posypaną grzankami.
Smacznego !
ale narobiłas mi ochoty na taką zupę :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie ta zupa wygląda!
OdpowiedzUsuń