kwietnia 25, 2014

Krem z białych warzyw

  Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Lubicie ? Ja pokochałam od pierwszego kęsa, zarówno te zielone, jak i białe.
Dziś w użyciu szparagi białe. A powstał z nich przepyszny krem. 




Składniki:

1 pęczek białych szparagów
1 średniej wielkości pietruszka
1/3 selera
2 większe ziemniaki
1 cebula
1 l bulionu drobiowego
sól, pieprz

4 kromki bułki
2 łyżki oliwy z oliwek









Wykonanie:

Szparagi obrać obierakiem do warzyw, zaczynając poniżej główki szparaga. Obrane przekroić na cztery.
Ziemniaki, selera oraz pietruszkę - obrać i pokroić w kostkę.

Bulion zagotować, dodać seler i pietruszkę - gotować. Po 5-7 minutach do zupy wrzucić ziemniaki i szparagi - gotować aż warzywa zmiękną.



W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę - cebulkę usmażyć na rumiano. Usmażoną dodać do ugotowanej zupy.
Zupę zdjąć z ognia - zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Bułkę pokroić w kosteczkę. Na patelni po cebuli  usmażyć na złoto grzanki.

Zupę podawać posypaną grzankami.


Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo