maja 24, 2014

Tort orzechowo-czekoladowy z truskawkami



Ten weekend będzie słodki !
Kuszący torcik z musem czekoladowym i truskawkami gotowy.

 Puszysty orzechowy biszkopt, obłędnie czekoladowy krem i pierwsze truskawki !

Ja zaczynam truskawkowy sezon tak, Wam również polecam zrobić .












SKŁADNIKI:

Biszkopt orzechowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia




Mus czekoladowy:
150 g czekolady gorzkiej
150 g czekolady mlecznej
450  ml śmietanki 30%

ponadto:
0,5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe Winiary
800 ml wrzątku


WYKONANIE:

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając powoli cukier. Do ubitej piany, dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając, aż masa stanie się jasna i puszysta, a cukier zupełnie się rozpuści.
Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.
Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z orzechami - delikatnie, ale dokładnie połączyć.
Całość przełożyć do tortownicy średnicy 26 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut.

Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty.



Obie czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
Do czekolady dodać kopiastą łyżkę śmietanki - wymieszać. Dodać 2-3 łyżki śmietanki - wymieszać. Dodać pozostałą śmietankę - wymieszać.

W spiętej obręczy tortownicy ułożyć blat biszkoptowy.
Połowę musu czekoladowego wyłożyć na orzechowy blat biszkoptowy, przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć resztę musu czekoladowego. Powierzchnię wyrównać - wstawić do lodówki.


Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Ułożyć na wierzchu tortu.
Galaretki rozpuścić we wrzątku - odstawić do ostygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę powoli wylać na owoce.
Tort pozostawić w lodówce do zastygnięcia.



Smacznego !


Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

4 komentarze:

  1. Mmm... Ja co prawda sezon truskawkowy otworzyłam inaczej, ale w trakcie myślę taki torcik też się sprawdzi :) Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny! Mmm, i ten mus... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo