maja 12, 2014

Szparagi z jajkiem sadzonym



  Szparagi na śniadanie? - bardzo chętnie !
Zielone szparagi lubią się z jajkiem, dlatego moja śniadaniowa propozycja to szparagi z jajkiem sadzonym.
Danie smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Podane z kromką pieczywa - najlepiej pełnoziarnistego - stanowi dobrze zbilansowany posiłek.













Składniki - dla 2 osób

6 szt. szparagów zielonych ugotowanych
4 jajka
olej rzepakowy do smażenia
sól

pieczywo




Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. 

Na środku patelni położyć 3 sztuki szparagów. Po obu stronach szparagów wybić po jednym jajku. Posolić.
Smażyć pod przykryciem, aż jajka się zetną.

Przy pomocy długiej łopatki zdjąć ostrożnie szparagi z jajkami z patelni na talerz.

W ten sam sposób przygotować kolejną porcję.


Smacznego !

3 komentarze:

  1. Pyszne śniadanie byłoby gdybym miała czas je rano przyrządzić. Ale może zrobię na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że sezon na szparagi już minął :( Mi najbardziej posmakowały szparagi z szynką parmeńską. Twoje wyglądają też świetnie i fajny pomysł też myślałem aby zrobić je z jajkiem sadzonym :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo