Drobiowe roladki to danie łatwe do przygotowania, a zarazem efektowne. To od Was zależy co zamkniecie w kawałku mięsa - niech zadziała wyobraźnia. Ja swoje nadziałam łososiem i szparagami. Musnęłam olejem rzepakowym i obtoczyłam w młotkowanym pieprzu.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych tłuszczów, odpowiednio zbilansowany pod względem potrzeb żywieniowych człowieka. Dodatkowy atut - to nasz rodzimy produkt !
Nasza codzienna dieta zwykle uboga jest w te niezwykle cenne dla naszego organizmu, kwasy Omega-3 i Omega-6. Sięgajmy po olej rzepakowy !
Składniki:
1 cały filet z kurczaka
80-100 g łososia w plastrach
5-7 szparagów zielonych
1/4 szkl. oleju rzepakowego
2 -3 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą ( KAMIS )
sól
ponadto: folia aluminiowa
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić. Podzielić na 7-8 części, formując małe płaty. Każdy płat cienko rozbić, posmarować olejem rzepakowym i oprószyć solą.
Szparagi ugotować, ostudzić.
Pieprz młotkowany wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.
Na rozbitym płacie mięsa układać plastry łososia oraz szparaga - zwijać w roladkę.
Roladkę posmarować za pomocą pędzelka, olejem rzepakowym i obtoczyć w pieprzu z solą. Układać na kawałku folii aluminiowej i ciasto zawinąć.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez 25-30 minut.
Smacznego !
alez to wygląda!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń