kwietnia 25, 2014

KONKURS Z MAKARONAMI LUBELLA

 Dzięki uprzejmości marki Lubella, mam dla Was, moi drodzy czytelnicy - konkurs.
Tematem przewodnim konkursu będzie: wiosna i makaron. Czekam zatem na pyszne, lekkie dania, czy to sałatki, czy dania obiadowe lub inne przekąski przygotowane na bazie makaronów Lubella.
Jako, że Lubella ma bardzo bogaty asortyment makaronów, na pewno przygotujecie wiele wspaniałości.
Z asortymentem makaronów możecie zapoznać się klikając tutaj


Nagrodami w konkursie są wielkie paki produktów Lubella, widoczne na zdjęciu powyżej.
Zachęcam do uczestnictwa !


REGULAMIN KONKURSU:



1. Organizatorem konkursu jestem ja, a konkurs zostanie przeprowadzony na blogu  http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/.

2. Konkurs trwa od 25 kwietnia 2014 do  8 maja 2014 roku do godz. 23.59

3. Fundatorem nagród jest marka Lubella.

4. Nagrody wysyła agencja Synertime, i to właśnie do niej będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców.

5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, swojego autorskiego przepisu na lekkie, wiosenne danie z makaronem. Zdjęcia obrazujące danie wysyłać należy na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com lub publikować na fan pagu kolorowo-torcikowo
Jedna osoba może wysłać max 2 zgłoszenia.

 6. Nagrody są dwie i w skład każdej z nich wchodzi: 12 opakowań makaronów Lubella oraz 2 opakowania kaszy Lubella.

7. Zwycięzców wybieram ja, a ogłoszenie wyników nastąpi na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.  Na podanie danych adresowych zwycięzca ma 5 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu.
Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com

8. Wzięcie udziału w konkursie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.



Nie czekaj, i już dziś przygotuj coś pysznego z Lubellą !
 

41 komentarzy:

  1. Makaron z brokułami i kurczakiem

    200 g makaronu penne
    Duży brokuł (500 g)
    Pierść z kurczaka
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka oliwy
    Oregano
    Pieprz
    Zioła Prowansalskie

    Od brokuła odciąć "nóżkę", umyć, wrzucić na osolony wrzątek, gotować przez 5-7 minut. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić, podsmażyć na oleju. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowanego brokuła pokroić na drobniejsze części. Ugotowany makaron odcedzić, dodać brokuła i kurczaka oraz oliwę z oliwek, wymieszać. Poddawać z sosem czosnkowym. Smacznego!

    /sos czosnkowy/

    100 g jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    Sól
    Pieprz

    Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu, przyprawić.

    OdpowiedzUsuń
  2. zgłoszenie zostawiłam na fanpage !:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spagetti i Rukolowe pesto z fiołkami.

    Składniki:
    Dwie garści świeżej rukoli (to duży pęczek lub mała paczka)
    garść nasion słonecznika
    garść nasion dyni
    dwa ząbki czosnku(duże)
    1/3 szklanki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
    sól i pieprz
    łyżka świeżych płatków jadalnych kwiatów np. Fiołki

    Przygotowanie:
    Rukolę opłukać i dokładnie osuszyć. Nasiona słonecznika i dyni podprażyć na suchej patelni(uwaga dynia strzela jak popcorn). Czosnek obrać i ewentualnie odkroić stwardniałą "dupkę"(jeśli taka jest). Do blendera wrzucamy , rukolę, nasiona, i czosnek, wszystko razem chwilkę miksujemy, po czym dolewamy oliwę i znów chwilkę męczymy mikser, na koniec doprawiamy, dorzucamy umyte i osuszone płatki fiołka, delikatnie mieszamy (łyżką/ widelcem) i gotowe :)
    Smacznego!!

    Do przepisu podsyłam zdjęcie na fb :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oto mój pomysł na wiosenne danie:-)
    Tagliatelle ze szparagami

    Składniki:
    Pęczek zielonych szparagów
    1/2 szalotki
    1 duża łyżka masła
    3 łyżki mascarpone
    2 łyżki śmietany
    1 duże jajko
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    250 g makaronu wstążki Lubella

    Wykonanie:
    Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).
    Zdrewaniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy.
    Szalotkę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Szparagi kroimy na kawałki i wrzucamy je do cebulki, odkładając na bok łebki. Dorzucimy je dosłownie w ostatniej chwili, bo są bardzo delikatne i potrzebują dosłownie chwili na patelni. Szparagi smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut.
    W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i mascarpone, przyprawiamy.
    W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta.
    Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu aż masa się lekko zetnie, ale nadal będzie płynna. Następnie sos mieszamy z makaronem i od razu podajemy.
    Pozdrawiam
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy przepisy mogą być już publikowane np na portalach kulinarnych? Nie mam bloga, więc zawsze tam wrzucam od razu...

    OdpowiedzUsuń
  6. Składniki
    Skladniki dla 2 osob :

    *100-120 g makaronu Pappardelle
    *4-5 szt. mlodych malych cukin
    *mala cebula
    *lyzka posiekanych ziol -kolendra , bazylia, tymianek
    *sol , pieprz


    Sposób przygotowania
    1.Pappardelle gotujemy al dente.2.Cukinie myjemy ,odcinamy konce i kroimy obieraczka do warzyw , na cienkie plasterki wzdluz.3.Cebule kroimy w drobna kostke i dusimy na dwoch lyzkach oliwy z oliwek.4.Cukinie dodajemy do cebuli . Po chwli dodajemy ziola . Dusmy jeszcze chwile ,do uzyskania zadawalajacej nas miekkosci cukini i doprawiamy sola .5.Ugotowane pappardelle dodajemy do cukini i mieszamy na patelni.6.Przekladamy na talerze i doprawiamy swiezo zmielonym pieprzem.

    • Rady
    Takie danie mozna spozywac solo lub jako dodatek do mies i ryb .




    Za chwile dodam na Twojego FB ,fotke :)

    Pozdrawiam ,Ula

    OdpowiedzUsuń
  7. Tagliatelle z bobem

    Składniki:

    300g bobu
    150 g wędzonego boczku
    70g parmezanu
    1 duża cebula
    1-2 ząbki czosnku
    200 ml śmietanki 30%
    100ml śmietany 18%
    sok z 0.4 cytryny
    sól, pieprz do smaku
    natka pietruszki
    400g makaronu tagliatelle

    Bób gotować 10-15 minut w osolonej wodzie.

    Odcedzić, przelać zimną wodą by zachował kolor.

    Wystudzony bób obrać z łupin.

    Boczek pokroić w cienkie plasterki.

    Cebulę posiekać.

    Boczek wraz z cebulą podsmażyć na patelni.

    Dodać bób i roztarty czosnek.

    Całość chwilę podsmażyć.

    Dodać śmietankę 30%i 18%, starty parmezan oraz sok z cytryny.

    Doprawić solą i pieprzem.

    Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

    Makaron podawać z wcześniej przyrządzonym sosem.

    Całość posypać otartym parmezanem i natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatka makaronowa z tuńczykiem i warzywami

    200g makaronu kokardki
    puszka tuńczyka (ok. 170g)
    opakowanie roszponki
    średni brokuł
    2 żółte papryki
    250g pomidorków cherry
    2 łyżki majonezu
    kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (ok. 200g)
    sól, pieprz

    Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Roszponkę umyć i dokładnie osuszyć. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotować al dente w osolonym wrzątku przez ok. 6 minut. Następnie odcedzić, polać zimną wodą w celu zahartowania i ponownie dokładnie odcedzić. Po wystygnięciu przekroić większe kawałki na mniejsze porcje. Paprykę pokroić w dużą kostkę. Pomidorki przekroić na pół.
    Jogurt wymieszać z majonezem i odsączonym tuńczykiem. Wymieszać wszystkie składniki z sosem, doprawić sałatkę solą i pieprzem.
    Smacznego.

    Fotka już na FB :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja makaron lubię w takiej postaci, nawet mój maluch może go zajadać :) porcja dla dwóch osób:) ok 250 g makaronu- ja lubię z pełnego ziarna, pół cebuli, kilka plastrów szybki drobiowej, ząbek czosnku, ćwiartka brokuła, 1,5 szklanki mleka, łyżka mąki....Gotuje makaron, obok na patelni podsmażam czosnek i szynkę pokrojoną, brokuł podgotowuję, uważać żeby nie rozgotować- ma być al`dente. Patelnie z cebulą zalewam mlekiem, wymieszanym z mąką- powstaje sos przypominający beszamel, dodać sól i pieprz- ja daję też bazylię bo wg. mnie idealnie pasuje do brokuła, Podgotowane brokuły kroję i wrzucam do sosu, kilka minut podgotowuję, na koniec dorzucam makaron i gotowe- w maksymalnie 20 min! SMACZNEGO. Kinga Kasprzyk-Pawełczyk

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam! Zaproponuję Wam prawdziwie wiosenne danie, lekkie, zdrowe, a w dodatku w kolorze świeżej trawy, mniszków i stokrotek! :) Pesto szpinakowe jest dosyć mocne w smaku za sprawą czosnku, mozzarella jest lekko pikantna, kukurydza daje nutkę słodyczy dla równowagi, a cukinie dodałam po to, aby dać wytchnienie podniebieniu, wyczyścić je z tych wszystkich wrażeń i przygotować na następne kęsy.

    Pełnoziarnisty makaron w szpinakowym "pesto" z marynowana mozzarellą - na 2 osoby.

    Przygotowanie dania zaczynamy od zamarynowania mozzarelli kilka godzin przed obiadem. Kulkę sera (125g) kroimy w plasterki, smarujemy oliwą, posypujemy obficie pieprzem i okładamy kilkoma plasterkami czosnku, lekko solimy. (Tu ciekawostka - można tez używać do tego posiekanego chili o skórki z cytryny, a jeżeli zalejemy ser większa ilością oliwy, możemy go przechowywać dłużej w lodówce. nie wiem ile - i tak zaraz zjadam ;) Tak przygotowany ser odstawiamy do lodówki na około 4 godziny.

    Robimy pesto: Garść świeżych liści szpinaku wrzucamy do blendera, dodajemy około łyżki podprażonego słonecznika, łyżkę orzechów włoskich, około 4 kosteczek sera żółtego - najlepszy byłby parmezan ale i z innym będzie dobrze (daje zawsze "na oko", u mnie kosteczki maja około 1x1 cm :), wlewam około 100ml oleju z pestek winogron lub smacznej, dobrej oliwy z oliwek, wrzucam ząbek czosnku, dodaję sól i pieprz do smaku. Wszystko miksuję na jednolita masę, a jeśli jest za suche, dolewam oleju. Doprawiam finalnie pod swój smak, można dodać więcej sera lub przypraw.

    Teraz gotujemy makaron Pełne Ziarno Świdry firmy Lubella - około 150g. Mieszamy następnie z naszym szpinakowym pesto i wykładamy na talerz. Na nim układamy kawałki zamarynowanej mozzarelli, kilka plasterków świeżej cukinii, oraz posypujemy łyżką kukurydzy. Główne skrzypce ma tu grac szpinak i mozzarella. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  11. Lekkie i łatwe danie obiadowe :)

    MAKARON Z DROBIOWYMI PULPECIKAMI

    Składniki (na 4 osoby):
    400g makaronu świderki
    50dag zmielonej piersi z kurczaka
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
    1 jajko
    1 puszka pomidorów (jeśli całe, to pokroić)
    1 płaska łyżka przyprawy curry
    1 łyżka ziół prowansalskich
    sól, pieprz

    1. Siekam drobniutko cebule i czosnek. Jedną cebulę dodaję do mięsa, wbijam jajko, wsypuję płatki owsiane, doprawiam curry oraz solą i pieprzem. Wyrabiam masę mięsną i formuję małe kulki. Obsmażam je na oleju.
    2. Na łyżce oleju szklę drugą cebulę i czosnek. Dodaję pomidory razem z zalewą i zagotowuję. Gotuję kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    3. Makaron gotuję w osolonej wodzie przez minutę, odstawiam na kilka minut, odcedzam.
    4. Przekładam pulpeciki do sosu i chwilę je podgrzewam.
    5. Na talerz wykładam makaron i polewam sosem. Ewentualnie można posypać ulubionym serem.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Swoje zgłoszenie wysłałam na maila. Mam nadzieję, że forma w jakiej przygotowałam przepis jest zgodna z regulaminem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzień dobry,
    Z wielką przyjemnością pragnę zaprezentować Państwu mój przepis na Malinową rozkosz.

    Składniki:
    250 gramów makaronu spaghetti Lubella
    Kilka świeżych malin (lub mrożonych)
    200 gramów serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki sosu toffi
    Kilka liści świeżej mięty

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Makaron odcedzamy i przekładamy na talerz (ja do miseczki) nakładamy masę z serka mascarpone, dodajemy maliny, polewamy sosem toffi i dekorujemy świeżą miętą. Szybkie, proste i efektowne danie idealne na wiosenny podwieczorek. Polecam!
    Z pozdrowieniami,
    Magdalena Sitko

    OdpowiedzUsuń
  14. SKŁADNIKI :

    główki szparagów ( z 1 pęczka)
    1 szklanka makaronu penne ( objętość przed ugotowaniem)
    100 g szynki szwarcwaldzkiej
    2 jajka
    garść rukoli
    pomidorki koktajlowe
    sól morska do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    oliwa z oliwek do skropienia sałatki


    PRZYGOTOWANIE :

    Gotujemy jajka ( 6-8 minut). Najlepiej aby nie były ugotowane całkiem na twardo. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w półplasterki.

    Makaron gotujemy all dente w lekko posolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i odkładamy do wystudzenia.

    Umyte pomidorki kroimy na pół a szynkę dzielimy na mniejsze kawałki.

    Szpapragi gotujemy na parze do miękkości.

    Do miseczki wkładamy makaron i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym. Dodajemy listki rokoli, pokrojone pomidorki i jajka, plasterki szynki i szparagi. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolorowa sałatka mkaronowa
    SKŁADNIKI:
    0,5 kg piersi wędzonego kurczaka
    1 puszka kukurydzy
    0,5 puszki ananasa kostka
    250g makaronu kokardki Lubella
    kilka łyżek majonezu Winiary
    kilka kwiatków bratków
    1 cebula czerwona
    sól.pieprz biały do smaku
    Przygotowanie:
    1.Makaron ugotować aldente ,przcedzić i ostudzić.
    2.Kukurydzę i ananasa wyjąć z puszki i przecedzić.
    3.Piersi z kurczaka wedzonego pokroić w kostkę.
    4.Cebulę czerwoną pokroić w kostkę.
    5.Wszystkie skladniki umiescić w misce wymieszać dodać majonez i doprawić do smaku.
    6.Wierzch sałatki udekorować kwiatkami bratkow.Smacznego.Marzenna Przeorska

    OdpowiedzUsuń
  16. Kolorowe wiosenne spaghetti z owocami morza

    Składniki:

    - 500 g makaronu spaghetti Lubella
    - 450 g mieszanki owoców morza
    - 3 łyżki oliwy ziołowej
    - 0,5 papryki czerwonej
    - 0,5 papryki zielonej
    - 0,5 papryki żółtej
    - 1 duża cebula
    - 3 duże ząbki czosnku
    - 250 ml białego wina wytrawnego
    - sok z połowy cytryny
    - sól, pieprz

    Cebulę kroimy w piórka, paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanej patelni smażymy na smalczyku cebulę, paprykę i czosnek. Gdy warzywa zmiękną i się zarumienią zalewamy je winem i dusimy aż wino odparuje. Następnie dodajemy owoce morza i smażymy ok 7 min, dodajemy sok z cytryny, na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Na ugotowany al'dente makaron spaghetti wykładamy owoce morza i polewamy powstałym sosem.

    OdpowiedzUsuń
  17. JAJA NA MAKARONIE ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ - PORCJA DLA 2 OSÓB

    - 200 g makaronu,
    - 300 g szpinaku,
    - mozzarella,
    - kilka ząbków czosnku,
    - 4 jaja,
    - przyprawy.

    Szpinak z czosnkiem podsmażyć - około 5 minut, podgotować makaron (2,3, minuty). Makaron dodać do szpinaku i doprawić (sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, gałka muszkatołowa). Dodać mozzarellę pokrojoną na dość duże kawałki. Dość obficie podlać wodą i dusić na bardzo małym ogniu krótką chwilę. Na prawie już gotową potrawę wbić jaja, dusić jeszcze momencik po czym wyłączyć palnik. Zostawić danie na patelni pod przykryciem jeszcze kilka chwil. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.

    OdpowiedzUsuń
  18. KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM

    - 2 piersi z kurczaka,
    - 250 g makaronu,
    - 150 g sera,
    - 1 cukinia,
    - 1 marchewka,
    - pół cebuli,
    - 2 ząbki czosnku,
    - po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej,
    - kilka różyczek kalafiora,
    - sól, pieprz, papryka ostra, słodka, chilli

    Mięso zamarynować, warzywa pokroić, makaron podgotować w osolonej wodzie(2,3 minuty). Podsmażyć kurczaka, dodać do niego warzywa (najpierw te, które potrzebują więcej czasu na patelni, na koniec cukinię). Po kilku minutach dodać utarty ser i makaron. Podlać małą ilością wody, przykryć i dusić jeszcze chwilę. Gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja proponuję lekkie, wiosenne danie z makaronem, a dodatkowo proste i szybkie w wykonaniu. Proste to nie znaczy bez wyrazu, u mnie "Proste" to najlepsze! Smaczne! Znakomite!:)
    "Makaron z nowalijkami:)"
    - 250 g makaronu "Pełne ziarno" Pióra
    - kilka pachnących, różowych, dużych, świeżych rzodkiewek
    - pęczek aromatycznego, świeżo zebranego szczypiorku
    - słodziutki pomidorek cherry dla dodania odrobiny słodyczy
    - dla przełamania smaku 1 łyżka siekanych orzechów włoskich
    - olej lub oliwa
    - sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Przygotowujemy pesto: 5-6 soczystych, aromatycznych rzodkiewek, słodziutki pomidorek, łyżkę siekanych orzechów włoskich miksujemy w blenderze, dolewamy olej przyprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze raz mieszamy i gotowe.
    Gotujemy makaron mieszamy z pesto, dodajemy posiekany szczypiorek ( według upodobań, ja dodaję go raczej dużo, albowiem lubię jego ostry smak i aromat). Dekorujemy startą (na grubych oczkach) rzodkiewką. Smaczne, szybkie, proste i efektowne danie, idealne na wiosenny obiadek. Polecam!
    Smacznego!:)
    Stasia

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam :)
    Moja propozycja to :

    Składniki : ( podaję na dość sporą michę, spokojnie można zrobić z połowy składników )

    500 g makaronu muszelki Lubella
    duży pęczek kopru
    pół ogórka wężowego
    około 15 - 20 dag wędliny z kurczaka
    sól, pieprz

    Makaron gotujemy al`dente. Ogórka obieramy, kroimy w dość drobną kostkę ale znowu też bez przesady. Wędlinę również kroimy w kostkę. Można ją wcześniej pociąć na plasterki, w paski a potem w średnią kostkę. Koper siekamy. Gdy makaron się ugotuje, lekko ostygnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Pamiętajcie im więcej kopru tym lepiej :)

    Smacznego :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie dopisałam nazwy - oczywiście Sałatka makaronowa :)

    OdpowiedzUsuń
  22. składniki:

    130 g makaronu gwiazdki
    2 średnie ogórki
    1 pęczek rzodkiewki ok 200 g
    1 pęczek szczypiorku
    3 łyżki majonezu
    do smaku przyprawa do sałatek

    Makaron gwiazdki ugotować. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku przyprawą do sałatek.

    OdpowiedzUsuń
  23. Makaronowa sałatka z pomidorkami i serkiem sałatkowym

    składniki:

    200 g makaronu świderki może być kolorowy
    8 pomidorków cherry
    1 opakowanie serka sałatkowego ziołowego (Turek ISLOS) może tez byc inny typu feta
    4 łyżki oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
    odrobina przyprawy do sałatek

    Makaron ugotować, przelać wodą, osączyć i ułożyć na talerzu. Na makaronie ułożyć pokrojony ser oraz pomidorki. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, natką pietruszki i przyprawić przyprawą do sałatek. Całość skropić sosem i udekorować bazylią:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wiosenny makaron z warzywami

    Składniki:
    - 130 g makaronu kokardki
    - 1 cukinia
    - 1/2 brokuła
    - 1 marchewka
    - 1 łyżka masła
    - 30 g parmezanu
    - 200 g śmietanki 18%
    - przyprawy: sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa

    Składniki są na 2 porcje.

    Najpierw przygotowujemy sobie warzywa marchewkę, cukinię i brokuła – oczywiście myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na małe różyczki a cukinię kroimy w półksiężyce. Gotowe warzywa przekładamy do parowaru i gotujemy ok. 20 min (dla cukini zmniejszyłabym czas do 10 min bo troszkę za długi to czas dla niej). Warzywa lekko solimy dla smaku. Jak ktoś nie dysponuje parowarem może po prostu ugotować.

    W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

    W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy na chwilkę podgotowane warzywa. Potem wlewamy śmietankę i starty parmezan. Na końcu przyprawiamy sos i wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i jemy :)

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak wiosenny przepis to musi być dużo zielonego, najlepiej sałatka .. :-)


    2 garści roszponki
    50 g makaronu pełnoziarnistego lubella
    60 g wędzonej makreli
    100 g brokułów
    6-7 pomidorków koktajlowych
    1 łyżka drobno posiekanej cebuli
    1 łyżeczka sezamu
    opcjonalnie 2 łyżki jogurtu naturalnego do polania


    Na parze lub w małej ilości wody gotujemy brokuły, powinny być lekko miękkie ale wciąż chrupkie.
    Równolegle w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron pełnoziarnisty - al dente, wystarczy kilka minut.
    Ugotowane składniki dokładnie odsączamy, mieszamy z posiekaną cebulką, roszponką, kawałkami makreli i pokrojonymi pomidorkami, a całość posypujemy po wierzchu sezamem.
    Opcjonalnie możemy polać sałatkę jogurtem naturalnym lub jogurtowym sosem.

    Na zdrowie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. MAKARON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
    Skladniki:
    2 nieduże filety z kurczaka
    1 czerwona papryka
    1 kawałek pora/biała część/
    1 duża marchew
    2 łyzki oleju
    1 kostka drobiowa 1 całe jajo
    2 łyzki sosu sojowego
    0,5 łyżeczki cynamonu
    0,5 łyżeczli curry
    0,5 łyzeczki kolendry
    0,5 łyżeczki pieprzu cayene\ne
    0,5 łyżeczki imbiru
    0,5 łyżeczki papryki czerwonej mielonej
    0,5 opakowania makronu typu spaghetii Lubella
    Wykonanie:
    1,Filety z kurczaka pokroić w paseczki ,podsmazyć na rozgrzanym oleju w woku i podlac sosem sojowym
    2.Por,marchew,paprykę umyć i pokroić w słupki/3cm/
    3.Dodać warzywa do fileta drobiowego podsmażyć klika minut przesunąć na brzeg i wbić jajo a gdy sie zetnie wymieszać razem wszystko.
    4.Przyprawy wymieszać w małej miseczce i wsypac do dania.
    5.Kostke drobiowa rozpuścic w 0,5 szklace ciepłej wody i dolac do dania.
    6.Makaron ugotowac w osolonej wodzie przcedzić i dodać do reszty skladników w woku ,wymieszać.
    7.Gotowe danie wyłozyc na talerze i udekorowac paskami pora.Smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę o podpisanie przepisu imieniem i nazwiskiem, i ewentualnie zdjęcie na e-mail: kolorowo-torcikowo@gmail.com

      Usuń
  27. Wiosenna stokrotka

    Tym razem proponuję sałatkę zdrową, wiosenną i śliczną :) O tym, ze pyszna, już nie trzeba chyba dodawać ;) Przepraszam za kolejny kwiatowy akcent, ale danie ma być wiosenne, a dla mnie wiosna to kwiaty! Dziś taką sałatkę jem w pracy na śniadanie i upewniam się tylko, że dokonałam dobrego wyboru zgłaszając ja tutaj :)

    składniki:
    około 150g makaronu Pełne Ziarno Lubella - "świderki"
    200 g jogurtu naturalnego
    łyżka majonezu
    2 ząbki czosnku, sól i pieprz
    opakowanie mrożonego brokuła lub świeży brokuł
    pęczek rzodkiewek
    4 jajka ugotowane na twardo
    pestki słonecznika - do posypania więc ilość wg uznania. Polecam tez zamiast pestek użyć płatków migdałowych lub innych orzeszków. Chodzi o słodki akcent.

    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu - musi być al'dente. Odcedzamy, studzimy. Jogurt mieszamy z majonezem, posiekanym czosnkiem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Odstawiamy "do przegryzienia". Brokuł gotujemy kilka minut w gotującej się wodzie z dodatkiem cukru, bez przykrycia! Gotujemy do momentu, aż zmiękną "nóżki". Rzodkiewki ścieramy na tarce (dwie dla dekoracji kroimy w plasterki), tak samo robimy z jajkami.

    Układamy sałatkę. Na talerze wykładamy porcje makaronu. Pośrodku robimy "dziurkę" do której nakładamy sos. na makaronie układamy kawałki brokuła. wokół sera posypujemy startą rzodkiewkę, na to układamy plastry rzodkiewki tak, aby tworzyły płatki. Pośrodku, na sos, wysypujemy porcje jajek. Posypujemy danie pestkami. gotowe! Taka sałatkę robię też w dużej misce, warstwowo - tez wychodzi ładnie, ale jako kwiat jest bardziej wiosenna :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ma być lekko i wiosennie, także przedstawiam jakże szybkie, proste i smaczne danie, które każdy pewnie jadł będąc maluchem.
    Składniki to :
    makaron tagliatelle lubella
    szczypta soli.
    łyżka oliwy z oliwek.
    jogurt naturalny.
    truskawki.
    sok z cytryny.
    można dodać do smaku otręby, orzechy laskowe, ziarna słonecznika.
    + do ozdoby pomarańczo i truskawki.
    Makaron gotujemy, solimy wodę, dodajemy oliwę, by się nie posklejał. Gdy jest al dente, wyłączamy, by doszedł do siebie w wodzie. Blendujemy truskawki z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny, dodajemy cukier dla smaku i wylewamy na makaron. Dla ozdoby, posypujemy pokruszone orzechy, otręby bądź ziarna słonecznika.
    Smacznie, wiosennie, kolorowo a przede wszystkim - smak dzieciństwa. :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam serdecznie moim przepisem na lekkie smaczne danie będzie lasagne w nowej odsłonie :)
    Lasagne z łososiem , szpinakiem i kozim serem :) Pycha pycha.
    Potrzebujemy :
    pół opakowania makaronu lasagne lubella
    2 paczki szpinaku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    sól , pieprz , gałka muszkatołowa
    500g łososia
    2 łyżki soku z cytryny
    Na sos beszamelowy
    50 g masła
    50g mąki
    500ml mleka
    150 g jogurtu naturalnego
    50 g miękkiego koziego sera
    100 g żółtego sera
    sól, pieprz i gałka muszkatołowa

    Szpinak myjemy , osuszamy i dusimy na maśle . dodajemy przeciśnięty czosnek doprawiamy solą , pieprzem i gałką. Łososia ( najlepiej filet) skrapiamy sokiem z cytryny , przyprawiamy sola i pieprzem. Rybę zawijamy w folie lub papier do pieczenia , pieczemy około 30 min w 200 stopniach. Następnie rozdrabniamy .Sos: w rondelku rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę i energicznie mieszamy dodając powoli mleko cały czas mieszamy . doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy sos z ognia i dodajemy do niego jogurt oraz ser żółty i kozi.
    Makaron obgotowujemy partiami około 5 minut. Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą , na dno dajemy kilka łyżek sosu następnie układamy makaron , farsz szpinakowy , ponownie makaron ,sos, makaron, farsz łososiowy, sos, ostatnią partie makaronu i resztę sosu. Całość pieczemy około 40-50 min w 180 stopniach.
    Smacznego:)
    Pozdrawiam Izabela W.
    ziabkaa17@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  30. PS zapomniałam dodać przepis wypróbowany i zaczerpnięty z bloga Pani Kasi Guzik :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Sos: 2 plasterki wędzonego boczku, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, oliwa, 2 łyżeczki suszonego oregano, 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, pół kilograma pokrojonych pomidorów, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, pęczek bazylii, 50g sera parmezan

    Lasagne: 250g lasagne Lubella Inspiracje nr 52, 500 ml kwaśnej śmietany, 100g sera parmezan, 1 pomidor

    Przygotowanie sosu: pokrój drobno boczek. Obierz i posiekaj drobno cebulę, czosnek, marchewkę i selera. Postaw patelnię o wysokich ściankach na ogniu, wlej trochę oliwy, wrzuć pokrojony boczek, oregano. Smaż i mieszaj, aż boczek nabierze lekko złocistego koloru. Na patelnię wrzuć warzywa i smaż około 10 minut. Dodaj mięso, pomidory i wymieszaj. Wlej pół litra wody na patelnię. Wsyp szczyptę soli i pieprzu. Posiekaj drobno łodyżki bazylii i wrzuć na patelnię. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem 45 minut mieszając co jakiś czas.

    Wykończenie sosu: rozgrzej piekarnik, ustawiając na 190 st. C. Zdejmij z ognia naczynie z sosem, zetrzyj drobno parmezan i 1/4 dodaj do sosu. Poszarp większe listki bazylii i dodaj do sosu, a mniejsze odłóż na bok. Sos dopraw odrobiną soli i pieprzu. Zagotuj wodę w garnku z odrobiną soli i kilkoma kroplami oliwy, po czym blanszuj w niej płaty lasagne przez 2-4 minuty. Odcedź płaty w durszlaku i ostrożnie osusz je papierowym ręcznikiem.

    Przygotowanie lasagne: przełóż łyżką 1/3 sosu na dno naczynia żaroodpornego. Następnie ułóż warstwę makaronu. Nałóż 1/3 śmietany i wygładź tak, aby przykryła dokładnie płaty lasagne. Posyp sporą szczyptą soli i pieprzu oraz 1/4 startego parmezanu. Ułóż jeszcze dwie takie same warstwy, tak aby na górze znalazła się śmietana i reszta sera parmezan. Na wierzchu ułóż kilka plasterków pomidora, a całość posyp małymi listkami bazylii i skrop oliwą. Przykryj folią, umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz 20 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 35 minut, aż lasagne zacznie bulgotać i nabierze złocistego koloru. Podawaj z sałatą.

    Zdjęcie na Facebooku.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  33. Imbirowe marchewki na zielonych wstążkach :) / Ania Opiela/

    korzeń imbiru ok. 3cm
    1 kg marchwi
    4 ząbki czosnku
    6 dag masła
    sól
    40 dag makaronu grube wstążki
    3 łyżki pestek słonecznika
    natka pietruszki
    1 łyżka oleju
    2 łyżki cukru brązowego
    200 ml soku pomarańczowego

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
    Marchewki obieramy, myjemy i obieraczką do warzyw strugamy długie wstążki.
    Obieramy czosnek i imbir i drobniutko siekamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
    Pietruszkę siekamy. Rozgrzewamy olej i połowę masła i smażymy chwilę czosnek i imbir,
    dodajemy marchewki i dusimy, aż marchewki będą miękkie.
    Posypujemy cukrem, ostrożnie mieszamy, zalewamy sokiem pomarańczowym i solimy do smaku.
    Rumienimy resztę masła. Wykładamy na talerze porcje makaronu, marchewki,
    polewamy masłem i posypujemy słonecznikiem i dekorujemy natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  34. Tagliatelle ze szpinakiem i szparagami /Ania Opiela/

    20 dag makaronu tagliatelle
    50 dag szpinaku mrożonego
    3 łyżki śmietany 18 proc
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    gałka muszkatołowa mielona
    1 słoik szparagów konserwowych
    parmezan starty do posypania
    20 dag pieczarek
    2 łyżki masła

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
    Szpinak (siekany mrożony) rozmrażamy na patelni, przesmażamy i dodajemy śmietanę.
    Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i gałką.
    Szparagi odcedzamy z zalewy, połowę kroimy na kawałki, a resztę układamy na talerzach w całości.
    Mieszamy makaron ze szpinakiem, szparagami. Wykładamy na talerze posypujemy parmezanem.
    Podajemy z pieczarkami usmażonymi na maśle.

    OdpowiedzUsuń
  35. "coś z niczego"
    Będzie szybko! Makaron kokardki nr 51 + oliwki zielone + oliwki czarne + kapary + białe szparagi + pomidory + suszone oregano + suszona bazylia + odrobina sera (zapiekać w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 15 minut)! Pycha! Dodać możesz cokolwiek! Będzie pysznie!
    Zdjęcie na Facebooku.

    OdpowiedzUsuń
  36. Na wiosnę proponuję szybki, prosty i bardzo smaczny makaron z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, całość zatopiona w delikatnym śmietanowym sosie. Kurki idealnie pasują do makaronu a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania. Potrzebujemy ugotowany al dente makaron tagliatelle lub pappardelle, świeży szpinak, przepyszne kurki z polskich lasów, włoskie orzechy i dobrej jakości kremową śmietankę 30%. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe, w całości, kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy tyle słodkiej śmietanki, aby powstał sos. Do sosu dodajemy świeży szpinak. Całość krótko gotujemy i łączymy z makaronem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i podajemy. Możemy posypać tartym parmezanem lub kozim serem.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo