Tym razem nieco je osłodziłam i dodałam gotowej masy kajmakowej. Rewelacja !
Składniki:
150 g czekolady gorzkiej ( około 70% kakao )
80 g masła
90 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki kajmaku/ masy krówkowej ( z puszki )
Wykonanie:
Czekoladę połamać.
W garnku zagotować wodę, postawić na nim miskę lub mniejszy rondelek - wsypać połamaną czekoladę.
Do czekolady dodać pokrojone w kostkę masło - pozostawić czekoladę z masłem na parze, aż się rozpuści. Od czasu do czasu można zmieszać.
UWAGA - czekolady nie podgrzewać za mocno !
Kajmak/masę krówkową podgrzać, ażeby ją upłynnić.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksować do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa jajeczna stanie się prawie biała.
Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, lekko przestygniętą czekoladę i 2 łyżki przesianej mąki - wymieszać.
Ciasto wykładać na wysmarowaną masłem blachę prostokątną o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy średnicy 26cm. Wierzch ciasta polać kajmakiem, najlepiej łyżką, cieniutkimi stróżkami.
Piec w 240 stopniach C przez 10 minut.
Przed podaniem, kawałek brownie można dodatkowo polać płynnym kajmakiem.
Smacznego !
od dawna za mną chodzi takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam brownie!
OdpowiedzUsuństanowczo wygląda za smacznie.
OdpowiedzUsuńserdecznie zapraszam na risotto z pieczarkami! :)
idealne połączenie smaków
OdpowiedzUsuń