stycznia 30, 2017
Cztery sposoby na: zielony koktajl
Na blogu rusza nowym cykl, zatytułowany - "Cztery sposoby na ... ". Będą to wpisy poświęcone jednemu produktowi lub jednemu daniu, które możecie przygotować na cztery sposoby. Pojawiać się tu będą raczej szybki i łatwe do przygotowania przepisy. Mam nadzieję, ze taka forma wpisów na blogu Wam się spodoba i z chęcią skorzystacie z propozycji.
Zaczynamy prosto i ...zielono. Wiosna nieśmiało puka już w nasze okna, uznałam więc, że to dobra pora na przedstawienie Wam propozycji na zielone koktajle. Zielony koktajl dodaje energii i nastraja optymistycznie. Już sam jego kolor wywołuje pozytywne myśli i uśmiech pojawia się na twarzy, a ciało zaczyna tryskać energią.
Zielone koktajle przygotowywać można na wiele sposobów - jako smootie z samych owoców i warzyw, koktajl z dodatkiem napoju roślinnego, jogurtu czy mleka, a nawet jako milkshake z lodami.
A co dodać, żeby było zielono ? Wykorzystujemy zwykle zielone liście, czyli: szpinak, jarmuż, liście sałat ( ja często dodaję roszponkę ), nać pietruszki, bazylię. A także zielone owoce, jak kiwi, melon, jabłko oraz warzywa - ogórek czy seler naciowy.
Przygotowanie każdego z koktajlu polega jedynie na oczyszczeniu owoców i warzyw, ewentualnym ich obraniu, następnie na pokrojeniu w mniejsze kawałki i zmiksowaniu na gładko z płynnymi składnikami typu mleko, woda czy jogurt.
Zielone koktajle przygotowujemy bezpośrednio przed spożyciem.
Poniżej znajdziecie przepisy na każdy z koktajli opatrzone zdjęciami.
Zielony koktajl z ananasem i jarmużem - przepis
Wykonanie:
Ananasa obrać ze skóry, wydrążyć twardy środek i pokroić w nieduże kawałki. Kawałki ananasa umieścić w naczyniu blendera, dodać liście szpinaku, wsypać wiórki kokosowe.
Zaczynamy prosto i ...zielono. Wiosna nieśmiało puka już w nasze okna, uznałam więc, że to dobra pora na przedstawienie Wam propozycji na zielone koktajle. Zielony koktajl dodaje energii i nastraja optymistycznie. Już sam jego kolor wywołuje pozytywne myśli i uśmiech pojawia się na twarzy, a ciało zaczyna tryskać energią.
Zielone koktajle przygotowywać można na wiele sposobów - jako smootie z samych owoców i warzyw, koktajl z dodatkiem napoju roślinnego, jogurtu czy mleka, a nawet jako milkshake z lodami.
A co dodać, żeby było zielono ? Wykorzystujemy zwykle zielone liście, czyli: szpinak, jarmuż, liście sałat ( ja często dodaję roszponkę ), nać pietruszki, bazylię. A także zielone owoce, jak kiwi, melon, jabłko oraz warzywa - ogórek czy seler naciowy.
Przygotowanie każdego z koktajlu polega jedynie na oczyszczeniu owoców i warzyw, ewentualnym ich obraniu, następnie na pokrojeniu w mniejsze kawałki i zmiksowaniu na gładko z płynnymi składnikami typu mleko, woda czy jogurt.
Zielone koktajle przygotowujemy bezpośrednio przed spożyciem.
Poniżej znajdziecie przepisy na każdy z koktajli opatrzone zdjęciami.
Zielony koktajl z ananasem i jarmużem - przepis
- 1 plaster ananasa grubości około 2 cm
- garść liści jarmużu ( może być mrożony )
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 200 ml napoju kokosowego lub mleka
- 70 ml jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Ananasa obrać ze skóry, wydrążyć twardy środek i pokroić w nieduże kawałki. Kawałki ananasa umieścić w naczyniu blendera, dodać liście szpinaku, wsypać wiórki kokosowe.