stycznia 20, 2017

Szarlotka z bezą

     Jeśli znajdzie się na tym świecie choć jedna osoba, która nie lubi szarlotki, to powinna spróbować szarlotki z bezą. Bo szarlotki nie da się nie lubić. Śmiało, dołącz do grona smakoszy i nie bądź odmieńcem, bo akurat w tym przypadku - nie warto ! To najlepsza szarlotka na tym świecie !

Dzisiejszy przepis wywoła ssanie w żołądku i przyspieszone działanie ślinianek. Kruche ciasto...soczyste nadzienie z jabłek i delikatna beza, a wszystko to w jednym cieście. Kto oprze się pokusie i zje tylko jeden kawałek ? Ja nie zdołam, w starciu szarlotka kontra ja, 1:0 dla szarlotki.

Przed nami Dzień Babci i Dziadka, może tym razem to nie babcia upiecze szarlotkę, może zrobisz to Ty ? Do dzieła !


szarlotka z pianką



Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko + 3 żółtka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1,5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej

Beza:
  • 5 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru 





 Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić by puściły sok.


W tym czasie zagnieść kruche ciasto.

Na stolnice lub blat wysypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier - wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i posiekać nożem.

Jogurt naturalny, jajko i żółtka rozbełtać widelcem w miseczce.  Powstałą masę wlać do mąki - zagnieść ciasto.



Ciasto podzielić na dwie części, w proporcjach około 60% i 40%. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażarki.
 Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki ( około 30x25 cm ).  Rozwałkowane ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować rant, dociskając ciasto do brzegów blachy.


Ciasto posypać bułką tartą.


Starte jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, nie wyciskać zbyt  mocno. Rozłożyć jabłka równomiernie na cieście i posypać cynamonem.


Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 40-45  minut.


Białka ubić z cukrem na sztywną i szklistą pianę. Cukier musi się zupełnie rozpuścić.
Pianę z białek wyłożyć na podpieczoną szarlotkę, na pianę zetrzeć zmrożone pozostałe ciasto.
Wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec  jeszcze 20 minut.


Upieczoną szarlotkę zostawić do ostygnięcia w wyłączonym, uchylonym piekarniku.




szarlotka najlepsza

szarlotka pod bezą




Smacznego !

2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam szarlotki z bezą. Muszę spróbować. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo