Każda krucha babeczka z nadzieniem makowym może dostać inne "ubranko". Każdą możecie dowolnie udekorować kruchym ciastem, wycinając w nim lub z niego dowolne kształty.
Do przygotowania moich babeczek użyłam gotowej masy makowej ( wybierałam jednak w pełni świadomie, czytając skład i biorąc to mniejsze zło ). Dzięki temu przygotowanie makowych babeczek trwało naprawdę bardzo krótko.
Kruche babeczki z makiem sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole. Warto przygotować takie również poza sezonem świątecznym. Na pewno znajdą się łasuchy, którzy chętnie sięgną po taki smakołyk.
Składniki:
- 200 g zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- gotowa masa makowa z bakaliami
Wykonanie:
Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki ( moje babeczki piekłam w klasycznej blasze do muffinek ).
Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów.
Korpusy z ciasta wypełnić masą makową.
Z pozostałego ciasta wykrawać kształty lub krążki i przykrywać nimi babeczki, dobrze dociskając do brzegów.
Babeczki piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.
Upieczone kruche babeczki z makiem, ostrożnie wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !
Wyglądają bardzo pysznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPS. Piękne zdjęcia :)