stycznia 10, 2017

Szybki deser z tapioki

     Szybkie desery, to właśnie to co najbardziej lubię. Myślę, że większość z Was lubi takie proste przepisy.

Tapioka... leżała u mnie w kuchennej szufladzie dobrych kilka miesięcy, i zabierałam się do niej jak przysłowiowy "pies do jeża". W sumie to nie wiedzieć czemu tak się działo. Może wewnętrzny strach przed tym co nowe i nieznane ? Bo na pewno nie sposób przygotowania tych "magicznych" kuleczek.

Mniejsza teraz o to, bo pierwszy krok już za mną. I potwierdzam, to co już wiele osób powiedziało: kto raz spróbuje, ten pokocha. Kuleczki tapioki, przed przygotowaniem przypominające rozkruszony styropian lub co gorsza ... nawóz do roślin ogrodowych ( ! ), po przyrządzeniu przeistaczają się w perliste kuleczki,zabierając smak tego, w czym je ugotujemy.

Jako, że pierwszy raz przygotowywałam deser z tapioki, nie kombinowałam bardzo. Postawiłam na prostotę i wybrałam roślinny napój migdałowy. Fakt, w głowie miałam jeszcze prostszą drogę - mleko, ale to akurat wyszło ;)

Tak oto ugotowałam kuleczki tapioki w mleku migdałowym, a wystudzony pudding podałam z musem z truskawek. Pyszne !


pudding z tapioki




Składniki:
  • 2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego
  • 1/3 szklanki drobnych kuleczek tapioki
  • 1 szklanka rozmrożonych truskawek, lub 1,5 szklanki świeżych owoców
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego



Wykonanie:

Kuleczki tapioki zalać mlekiem roślinnym i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie garnek z tapioką ustawić na małym palniku i gotować  kuleczki aż, nabiorą perlistego koloru, czyli około 12-15 minut.

Ugotowaną tapiokę odstawić do ostygnięcia.

Rozmrożone lub świeże truskawki dosłodzić cukrem trzcinowym i zmiksować na gładki mus.



Pudding z tapioki przełożyć do słoiczków/pucharków. Na wierzch wyłożyć mus truskawkowy.


Deser podawać od razu lub wstawić do lodówki.


szybki deser

tapioka deser

mus truskawkowy i pudding z tapioki

Smacznego !

4 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo