sobota, 21 stycznia 2017

Naleśniki bananowo-jaglane

   Naleśnik, mi i moim głodomorom, nigdy się nie znudzą i zawsze mamy na nie chrapkę. Ale naleśniki nie zawsze muszą być takie same. Nie dość, że nadziewać możemy je różnymi farszami - słodkimi i słonymi, to jeszcze dobrze smakują z każdym dżemem, konfiturą, marmoladą oraz ze słodkimi kremami czekoladowymi, masłem orzechowym....oj długo by wymieniać.

Ciasto naleśnikowe też nie zawsze musi być takie samo. Nie trzymajmy się tylko i wyłącznie klasycznego przepisu na domowe naleśniki. Czasem warto pokombinować i zrobić naleśniki w nieco innej odsłonie.

Dziś przepis na naleśniki w wersji bananowo-jaglanej. Można by rzec, że to naleśniki w wersji fit, ale jednak pojawia się tam mąka pszenna, więc nie wiem czy feetfreaki zaakceptują propozycję.
Zdecydowanie jest to jednak zdrowa wersja naleśników, warta wypróbowania.
Naleśniki z tego przepisu nieco trudniej się smażą, przekręcając naleśnik na drugą stronę, należy robić to delikatnie i ostrożnie, ażeby naleśnika nie porwać. Gwarantuję jednak, że po pierwszym rozerwanym, nabierzecie wprawy w ich odwracaniu i kolejne będą już całe. A nawet jak nie będą, to też będzie smacznie.

Naleśniki bananowe dobrze smakują solo, bez dodatków. Ja lubię podskubywać taki naleśnik. Dobrze smakują podane z bananem i kremem czekoladowym lub masłem orzechowym. Świetne ze świeżymi owocami i miodem.


naleśniki jaglane




Składniki:
  • 2 dobrze dojrzałe banany
  • 1 szklanka napoju roślinnego lub chudego mleka ( dodałam napój kokosowy )
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia ( lub inny tłuszcz )




 Wykonanie:


Banana dobrze pognieść widelcem lub zblendować.

Do miski wlać napój roślinny/mleko, dodać rozgniecione banany, jajko i szczyptę soli - zmiksować.

Obie mąki wymieszać, dodać do płynnych składników i raz jeszcze dobrze zmiksować całość.



Na patelni rozgrzać około 1/3 łyżeczki oleju kokosowego. Wlewać porcję ciasta i smażyć z każdej strony po około 1-1,5 minuty.

Naleśniki dobrze smakują same, ale ja najbardziej lubię z masłem orzechowym i kwaśnym dżemem.


naleśniki bananowe

naleśniki ciasto z bananem


Smacznego !

3 komentarze:

  1. Kocham takie naleśniki. :)
    A z mąką jaglaną są przepyszne!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym różni się 2/4 od 1/2? Fajne proporcje daje Pani w składzie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3/4 miało być. Widocznie wcicnelam guziki obok. Juzpoprawiam i dziękuję za zwrócenie uwagi.
      A 2/4 to oczywiscie 1/2 i tego się trzymajmy.
      Pozdrawiam.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...