Moja dzisiejsza propozycja jest jeszcze inna. Proponuję Wam zdrowe nadzienie jaglane. Jabłka faszerować możecie kaszą jaglaną lub płatkami jaglanymi ( uprzednio ugotowanymi ) oraz orzechami i żurawiną. Jest to danie niezwykle smaczne, a zarazem zdrowe i dietetyczne.
Pieczone jabłka to również świetny deser, także dla maluchów ( orzechy możecie pominąć ).
Przygotowanie jabłek do pieczenia nie zajmuje dużo czasu. Kaszę lub płatki ugotować można znacznie wcześniej, ot na przykład sypnąć ciut więcej, przygotowując jaglankę na śniadanie.
W zimowe wieczory fajnie jest zjeść coś ciepłego i aromatycznego. Zapiekane jabłka, polane odrobiną miodu dla podkreślenia słodyczy, napełnią Wasze żołądki i rozpieszczą kubki smakowe.
Składniki:
- 3 średniej wielkości jabłka
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g mieszanki orzechów ( nerkowce, laskowe, włoskie lub inne )
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Jabłka umyć i osuszyć. Przy pomocy łyżki do melona ( łyżka do kulek ) wydrążyć ogryzek i nieco miąższu dookoła jabłka. Nie robić dziury przez całe jabłko, jabłko musi mieć pełne "dno".
Mleko zagotować, wsypać płatki jaglane i gotować 2 minuty.
Ugotowane płatki jaglane wymieszać z miodem, posiekanymi orzechami i żurawiną. Dodać połowę wydrążonego z jabłek, pokrojonego drobno miąższu.
Nadzieniem faszerować jabłka.
Nadziane farszem jaglanym jabłka ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać 2-3 łyżki wody.
Jabłka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 40-45 minut.
Przed podaniem można polać odrobiną płynnego miodu.
Smacznego !
może byc, smaczne
OdpowiedzUsuń