Zaczynamy prosto i ...zielono. Wiosna nieśmiało puka już w nasze okna, uznałam więc, że to dobra pora na przedstawienie Wam propozycji na zielone koktajle. Zielony koktajl dodaje energii i nastraja optymistycznie. Już sam jego kolor wywołuje pozytywne myśli i uśmiech pojawia się na twarzy, a ciało zaczyna tryskać energią.
Zielone koktajle przygotowywać można na wiele sposobów - jako smootie z samych owoców i warzyw, koktajl z dodatkiem napoju roślinnego, jogurtu czy mleka, a nawet jako milkshake z lodami.
A co dodać, żeby było zielono ? Wykorzystujemy zwykle zielone liście, czyli: szpinak, jarmuż, liście sałat ( ja często dodaję roszponkę ), nać pietruszki, bazylię. A także zielone owoce, jak kiwi, melon, jabłko oraz warzywa - ogórek czy seler naciowy.
Przygotowanie każdego z koktajlu polega jedynie na oczyszczeniu owoców i warzyw, ewentualnym ich obraniu, następnie na pokrojeniu w mniejsze kawałki i zmiksowaniu na gładko z płynnymi składnikami typu mleko, woda czy jogurt.
Zielone koktajle przygotowujemy bezpośrednio przed spożyciem.
Poniżej znajdziecie przepisy na każdy z koktajli opatrzone zdjęciami.
Zielony koktajl z ananasem i jarmużem - przepis
- 1 plaster ananasa grubości około 2 cm
- garść liści jarmużu ( może być mrożony )
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 200 ml napoju kokosowego lub mleka
- 70 ml jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Ananasa obrać ze skóry, wydrążyć twardy środek i pokroić w nieduże kawałki. Kawałki ananasa umieścić w naczyniu blendera, dodać liście szpinaku, wsypać wiórki kokosowe.
Następnie wlać jogurt naturalny i mleko lub napój roślinny. Całość dobrze zmiksować.
Zielony koktajl z awokado i roszponki - przepis
- 1/2 dojrzałego awokado
- garść liści roszponki
- 1 średni banan
- 200 ml napoju ryżowego ( mleka ryżowego lub chudego mleka krowiego )
Wykonanie:
Awokado wydrążyć łyżeczką ze skórki, podzielić na kawałki i umieścić w naczyniu blendera.
Dodać opłukane liście roszponki oraz pokrojonego w kawałki banana.
Wlać napój ryżowy lub mleko. Całość dobrze zmiksować.
Zielony koktajl z kiwi i szpinakiem - przepis
- 1 dojrzałe kiwi
- 1/2 jabłka
- 1/2 banana
- garść liści szpinaku ( może być mrożony )
- 200 ml dowolnego mleka roślinnego
Wykonanie:
Kiwi i jabłko obrać ze skóry. Kiwi pokroić w mniejsze kawałki, z jabłka wykroić ogryzek i podzielić je na mniejsze kawałki.
Do naczynia blendera dodać kiwi i jabłko, dodać kawałki banana oraz liście szpinaku.
Wlać wybrany napój roślinny i całość dobrze zmiksować.
Zielone smoothie z selerem naciowym i melonem - przepis
- 1 łodyga selera naciowego
- około 100 g melona ( waga miąższu bez skóry )
- garść liści szpinaku ( świeży lub mrożony )
- 150 ml wody
Wykonanie:
Seler naciowy umyć, osuszyć i pokroić w kawałki.
Z melona wydrążyć miąższ.
Pokrojony seler naciowy, miąższ z melona oraz szpinak umieścić w naczyniu blendera.
Dolać wodę i całość dobrze zmiksować.
Przed rozlaniem, do szklanki można dodać 2-3 kulki wycięte z melona.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz