Kawę latte z powodzeniem przygotujecie sami w domu, nawet nie mając ekspresu. Dodatek aromatycznych przypraw nada jej wyrafinowania i sprawi, że żadne ciasto nie będzie już potrzebne.
Domowym latte na pewno zaskoczycie znajomych i rodzinę i z pewności okrzyknięci zostaniecie "kawowymi mistrzami".
Składniki:
(
na 2 porcje )
- 2 łyżki kawy mielonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 250 ml mleka 3,2 %
- około 200 ml wody
Wykonanie:
Kawę
wymieszać z przyprawą do piernika. Tak przygotowaną kawę
przesypać do kawiarki lub pojemnika w ekspresie. Zaparzyć kawę w
około 200 ml wody. Gotowy napar posłodzić.
Mleko
spienić dyszą ekspresu lub podgrzać w rondelku i spienić ręcznym
spieniaczem do mleka.
Spienione
mleko wlać do szklanek, do wysokości około 2/3, uzupełnić kawą.
Wierzch kawy przyozdobić pianką z mleka i oprószyć przyprawa do
piernika.
Smacznego !
Piernikowa ulubiona!
OdpowiedzUsuńKawy nie lubię więc jeśli po jakąś sięgam to tylko po latte. Piernikowe to właśnie moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńPyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Latte, w szczególności z dodatkiem lodu oraz likieru.
OdpowiedzUsuńi to jest kawa
OdpowiedzUsuń