Powszechnie znanym ciastem na bazie warzywa, jest ciasto marchewkowe. Buraczane ciasto czekoladowe też ma wielu swoich zwolenników, a brownie z fasoli czy sernik z batatów zachwycają od dawna.
Czy pomyśleliście, że na tym kulinarne eksperymenty się kończyć nie muszą ? Że do przygotowania słodkich wypieków użyć można wiele innych warzyw ?
Jadłam kiedyś pyszne ciasto z pasternaku... A dziś postanowiłam przygotować ciasto z pietruszki.
Czy smakowało ? Jak najbardziej. Pietruszka nadała ciastu niezwykłego posmaku.
Może spróbujecie ?
Składniki:
- 300 g obranej pietruszki
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 230 g mąki pszennej
- 120 ml oleju
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
Na lukier cytrynowy:
- 3 łyżki cukru pudru
- około 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Obrane
korzenie pietruszki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jaja
lekko ubić z cukrem.
Do
podbitych jaj dodać startą pietruszkę i olej – zmiksować.
Mąkę
wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i imbirem – przesiać.
Przesianą
mąkę dodać do zmiksowanych składników. Całość dokładnie
wymieszać.
Blachę
keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wlać ciasto.
Piec
w 180 stopniach C przez 50 minut.
Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować lukier cytrynowy. Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i dobrze utrzeć mikserem lub łyżką.
Lukrem polać ciasto pietruszkowe.
Smacznego !
20g cukru? czy 200g?
OdpowiedzUsuńMasz rację, 200g. Zero gdzieś uciekło, juz poprawiam.
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa tego ciasta. Ale chyba na początek wypróbuje z marchewką :). Kurczę tak się dziwię temu polaczeniu a przecież to.z szpinakiem jakie jest pyszne.
OdpowiedzUsuń