stycznia 14, 2017

Ciasto pietruszkowe

   Powszechnie znanym ciastem na bazie warzywa, jest ciasto marchewkowe. Buraczane ciasto czekoladowe też ma wielu swoich zwolenników, a brownie z fasoli czy sernik z batatów zachwycają od dawna.
Czy pomyśleliście, że na tym kulinarne eksperymenty się kończyć nie muszą ? Że do przygotowania słodkich wypieków użyć można wiele innych warzyw ?
Jadłam kiedyś pyszne ciasto z pasternaku... A dziś postanowiłam przygotować ciasto z pietruszki.
Czy smakowało ? Jak najbardziej. Pietruszka nadała ciastu niezwykłego posmaku.

Może spróbujecie ?



ciasto z pietruszki



Składniki:
  • 300 g obranej pietruszki
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • 120 ml oleju
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku

Na lukier cytrynowy:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • około 1 łyżka soku z cytryny




Wykonanie:

Obrane korzenie pietruszki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jaja lekko ubić z cukrem.
Do podbitych jaj dodać startą pietruszkę i olej – zmiksować.
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i imbirem – przesiać.
Przesianą mąkę dodać do zmiksowanych składników. Całość dokładnie wymieszać.


Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wlać ciasto.

Piec w 180 stopniach C przez 50 minut.

Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotować lukier cytrynowy. Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i dobrze utrzeć mikserem lub łyżką.
Lukrem polać ciasto pietruszkowe.



ciasto pietruszkowe

łatwe ciastociasto pietruszkowe

Smacznego !
 

3 komentarze:

  1. 20g cukru? czy 200g?

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, 200g. Zero gdzieś uciekło, juz poprawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem bardzo ciekawa tego ciasta. Ale chyba na początek wypróbuje z marchewką :). Kurczę tak się dziwię temu polaczeniu a przecież to.z szpinakiem jakie jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo