Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym

czerwca 30, 2014

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym



Lekkie i aromatyczne pulpeciki drobiowe, to propozycja na letni obiad. Dodatek świeżego koperku nadaje im niezwykły smak.


Możecie serwować je z dowolną kaszą lub z młodymi ziemniaczkami.














Składniki:

1 filet z kurczaka ( średniej wielkości )
1/2 cebuli
4 łyżki siekanego koperku
1 jajko
4 łyżki kaszy manny
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej do smażenia


KONKURS z Polsat Food Network - "Posiłek na trawie "

czerwca 26, 2014

KONKURS z Polsat Food Network - "Posiłek na trawie "

  Moi mili, zapraszam Was do udziału w konkursie organizowanym wspólnie z Polsat Food Network.

 

" Posiłek na trawie, czyli danie na piknik" - to temat konkursu. 

Waszym zadaniem będzie przygotować danie, które  można zabrać na piknik, na wycieczkę - ogólnie w plener.



Pierogi z jagodami

czerwca 24, 2014

Pierogi z jagodami



Smak lata .... smak dzieciństwa ...

Pamiętam te wyprawy do lasu, całą rodziną. Ubrudzone palce, fioletowe usta i języki i garnuszki pełne małych, ciemnych kuleczek.

Pamiętam powroty, przez pola, przedzieranie się przez trawy i zboża...


Szkoda, że w okolicznych lasach już nie ma jagód, że jagodowe polany przestały istnieć ...








Składniki:

* 2 szklanki mąki
* 1/2 łyżki masła
* 1 żółtko
*  woda
* około 1 litra jagód
* cukier
* kwaśna śmietana
* cukier puder

Biszkopt z truskawkami a'la torcik

czerwca 23, 2014

Biszkopt z truskawkami a'la torcik



Urodzinowo częstuję biszkoptem z truskawkami.
Łatwy i smaczny torcik w kilka chwil.

Truskawki wykorzystuję na maxa w tym roku.  I jeszcze nie mam ich dość... A sezon powoli dobiega końca - niestety ...












Składniki na tortownicę średnicy 20 cm

Biszkopt:
* 4 jajka
* 4 pełne łyżki cukru
* 5 pełnych łyżek mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Tarta serowa z truskawkami

czerwca 22, 2014

Tarta serowa z truskawkami



Czy istnieje lepsze połączenie niż truskawki i czekolada ? Istnieje ! I jest to ser - truskawki - czekolada. A wszystko to w jednej tarcie.


Tarta serowa z truskawkami prezentuje się niezwykle efektownie, a nie wymaga wielkiego nakładu pracy. A to chyba lubicie, prawda ? Szybko i smacznie - to moja blogowa dewiza !










Kruchy kakaowy spód:
* 120 g masła
* 3 łyżki cukru
* 1 1/4 szklanki mąki pszennej
* 2 płaskie łyżki kakao DecoMorreno
* 1 żółtko
* zimna woda

Biszkopt z truskawkami

czerwca 20, 2014

Biszkopt z truskawkami




Biszkopt z truskawkami to klasyka sezonu i obowiązkowe ciasto letnie.
Niezwykle szybkie w wykonaniu i dość proste w przygotowaniu.


Ja do tego ciasta używam śmietanki w proszku, gdyż uważam, że takie ciasto zyskuje na lekkości.














Składniki:

Biszkopt:
* 5 jaj
* 5 łyżek cukru
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki oleju


Masa:
* 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka"
* 400 ml zimnego mleka
* 2 galaretki truskawkowe
* 300 ml wrzątku

Ponadto:
* około  0,5 kg truskawek
* cukier puder


Tymiankowe udka w śmietanie

czerwca 17, 2014

Tymiankowe udka w śmietanie





Propozycja na nieskomplikowany i smaczny obiad. Bez stania przy garach i  mieszania.

Aromatyczne udka zapieczone w śmietanie.















Składniki:

1 kg podudzi ( ja wybrałam jak najmniejsze, na kilogram weszło 10 sztuk )
150 ml śmietany 18%
3 łyżki mleka 3%
2-3 łyżki listków tymianku świeżego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka KAMIS
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju lub oliwy

Chłodnik z botwinki

czerwca 16, 2014

Chłodnik z botwinki



Czy to chłodnik, czy może buraczkowy koktajl ?
Nie ważne ! Ważne, że idealnie chłodzi podczas upałów. A te mają powrócić, prawda ? MUSZĄ !


Jak jadacie chłodniki ? Ja zwykle z młodymi ziemniaczkami, ale ten botwinkowy zagryzałam krakersikami - kupionymi - nie robiłam ...












Składniki:

* pęczek botwiny ( około 250 g )
* 500-600 ml kefiru
* ząbek czosnku
* szczypiorek
* koperek
* sól


Syrop z płatków róży

czerwca 13, 2014

Syrop z płatków róży



Syrop z płatków róży to doskonały dodatek do ciast, deserów, lodów.
Przepis jest banalnie prosty, jedyna trudność, to znalezienie krzewów i zebranie dostatecznej ilości płatków.
Ja jestem w komfortowej sytuacji, ponieważ u mnie w okolicy takich krzewów dostatek. Fakt, że późno zabrałam się za zbieranie płatków i większość już opadła, niemniej jednak trochę narwałam. A i wiem, gdzie jeszcze rosną :)










Składniki:

100g płatków róży dzikiej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny

Wiejski twaróg w oleju rzepakowym i ziołach

czerwca 12, 2014

Wiejski twaróg w oleju rzepakowym i ziołach

Marynowaliście kiedyś twaróg ? Jeśli nie, to polecam. Wyśmienity do sałatek lub jako samodzielna przystawka. Marynujcie w czym lubicie, dobór ziół zależy tylko i wyłącznie od Was. Latem wybierajcie świeże zioła, zimą używajcie suszonych. Do marynowanie używajcie oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych tłuszczów, odpowiednio zbilansowany pod względem potrzeb żywieniowych człowieka. Dodatkowy atut - jest to nasz rodzimy produkt ! Nasza codzienna dieta zwykle uboga jest w te niezwykle cenne dla naszego organizmu, kwasy Omega-3 i Omega-6. 




Składniki:

0,5 kg twarogu ( najlepiej wiejskiego, od gospodyni )
około 400 ml oleju rzepakowego
3 łyżki oleju rydzowego lub oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka płaska papryki słodkiej w proszku
gałązki świeżego tymianku
liście świeżej bazylii
sól morska 

Warsztaty z Russell Hobbs Illumina

czerwca 11, 2014

Warsztaty z Russell Hobbs Illumina


29 maja odbyły się pierwsze warsztaty z Russell Hobbs. Zaproszenie otrzymałam dość późno, jednak zdecydowałam się wziąć udział w tym wydarzeniu.
Warsztaty połączone były z prezentacją nowych produktów Russell Hobbs z serii Illumina Colour Control.




Lody stracciatella w waflach

czerwca 11, 2014

Lody stracciatella w waflach




Upały niczym z tropików do nas zawitały. Mi to pasuje :)
A dla ochłody robię znowu lody.

Ten przepis jest niezwykle prosty. Jeśli nie chcecie robić lodów w waflach, zwyczajnie zamroźcie je w pojemniku. Lody nawet po całej nocy w zamrażarce są dość miękkie by nakładać je łyżką.

Ale czy taka lodowa kanapka nie wygląda lepiej ?









Składniki

 1 puszka ( 530 g ) mleka zagęszczonego słodzonego

300 ml śmietanki 30 % ( u mnie 150 zwykłej i 150 czekoladowej )
600 ml jogurtu naturalnego
30-40 g gorzkiej czekolady

1 opakowanie małych wafli ( kupuję w Tesco )


Pesto szpinakowo, bazyliowo, migdałowe

czerwca 09, 2014

Pesto szpinakowo, bazyliowo, migdałowe



Pesto to bardzo wdzięczny sos. A to dlatego, że możemy przygotować go z różnych produktów, odbiegając od klasycznego pesto na bazie bazylii i orzeszków piniowych.
Zamiast orzeszków pinii warto użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni.
Bazylię zastąpić możemy niemalże każdą zieleniną, np szpinakiem, rukolą, zieloną pietruszką, a nawet liśćmi rzodkiewki.












Składniki:

1,5 szklanki liści szpinaku 
1/2 szklanki liści bazylii
3 duże ząbki czosnku
50 g migdałów całych
około 50 ml oliwy
odrobina soli morskiej

Lody jogurtowe z truskawkami

czerwca 07, 2014

Lody jogurtowe z truskawkami



"Lubelski kociołek" znowu razem gotuje ! To już VI edycja, a jej tematem przewodnim są truskawki. Sezon na dobre się rozpoczął. Chyba już każdy, albo prawie każdy miał przyjemność zajadać się tegorocznymi truskawkami.
Ja w przyszłym tygodniu zaczynam produkcje przetworów.
A na truskawkową edycję "lubelskiego kociołka" przygotowałam lody jogurtowe z truskawkami. Pogoda dopisuje, słoneczko przygrzewa - lody być muszą !










Składniki:

400 ml jogurtu greckiego 
370 ml jogurtu naturalnego ( około 3% tłuszczu )
5-6 płaskich łyżek cukru pudru + 2 łyżki do truskawek
150 ml śmietanki 30%
laska wanilii lub cukier waniliowy

250-300 g truskawek


Babeczki z czereśniami ( na oleju rzepakowym )

czerwca 05, 2014

Babeczki z czereśniami ( na oleju rzepakowym )


 Pierwsze czereśnie upolowane u sąsiadki trafiły do babeczek. Babeczki to niezwykłe, ponieważ wzbogacone cennym olejem rzepakowym oraz dla podkreślenia smaku - ajerkoniakiem.
 Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych tłuszczów, odpowiednio zbilansowany pod względem potrzeb żywieniowych człowieka. Dodatkowy atut - jest to nasz rodzimy produkt ! Nasza codzienna dieta zwykle uboga jest w te niezwykle cenne dla naszego organizmu, kwasy Omega-3 i Omega-6. Sięgajmy po olej rzepakowy !






Składniki: 

1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego
1 jajko
6 łyżek ajerkoniaku/likieru jajecznego
4 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki mleka

200-250 g wypestkowanych czereśni


Botwinka na szybko

czerwca 04, 2014

Botwinka na szybko



Botwinka, czyli zupa z młodych buraczków, zarówno bulwy jak i liści.
Jest wiele przepisów na tą zupę. Jedne na bazie botwiny i kwasu burakowego, w innych znajdziemy dodatek gotowanych lub pieczonych buraków.

Moja wersja to wersja expresowa. Botwinka w 15 minut.

Proponuję podawać z jajkiem w koszulce lub jajkiem gotowanym na twardo.







SKŁADNIKI:

* duży pęczek botwiny
* 700 ml bulionu drobiowo-warzywnego
* 3 liście laurowe, np Kamis
* 4-5 ziaren pieprzu czarnego, np Kamis
* 1-2 ząbki czosnku
* 2 łyżki octu jabłkowego
* 1 łyżka cukru
* łyżka śmietany 18%
* łyżeczka mąki
* sól do smaku

* jajka

Food Bloger Fest IV - moja relacja

czerwca 04, 2014

Food Bloger Fest IV - moja relacja

  


 31 maj, pobudka 5.40 .... 

To już IV edycja Food Bloger Fest - konferencji dla blogerów kulinarnych. Ja po raz drugi miałam okazję w niej uczestniczyć i ... chcę więcej !


W taki dzień poranne wstawanie nie stanowiło wielkiego problemu. Szybka "zbiórka" i już gotowa. Po drodze zabieram przemiłe dziewczyny. Z Edytą, Małgosią i Agnieszką podróż mija szybko i przyjemnie. Dojeżdżamy jako jedni z pierwszych uczestników konferencji.

Powoli hol się zapełnia. Są miłe powitania, rozmowy. Fajnie znowu zobaczyć znajomych blogerów :)

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo