czerwca 04, 2014
Botwinka na szybko
Botwinka, czyli zupa z młodych buraczków, zarówno bulwy jak i liści.
Jest wiele przepisów na tą zupę. Jedne na bazie botwiny i kwasu burakowego, w innych znajdziemy dodatek gotowanych lub pieczonych buraków.
Moja wersja to wersja expresowa. Botwinka w 15 minut.
Proponuję podawać z jajkiem w koszulce lub jajkiem gotowanym na twardo.
SKŁADNIKI:
* duży pęczek botwiny
* 700 ml bulionu drobiowo-warzywnego
* 3 liście laurowe, np Kamis
* 4-5 ziaren pieprzu czarnego, np Kamis
* 1-2 ząbki czosnku
* 2 łyżki octu jabłkowego
* 1 łyżka cukru
* łyżka śmietany 18%
* łyżeczka mąki
* sól do smaku
* jajka
WYKONANIE:
Botwinę umyć, pokroić w kawałki około 1cm.
Botwinę zalać bulionem, dodać liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotować około 15 minut. Czas gotowania zależy od botwiny, im młodsza tym krócej.
Zupę doprawić do smaku solą, cukrem i octem jabłkowym. Zdjąć z ognia.
Śmietanę połączyć z mąką. Zahartować dolewając do śmietany łyżkę wazową zupy. Całość wlać do botwiny, wymieszać.
JAJKO W KOSZULCE:
W rondlu zagotować wodę, dodając sól i łyżkę octu.
Jajka wybijać do miseczki, po czym szybkim ruchem wlewać na gotującą się wodę. Ugotowane jajka wyjmować łyżką cedzakową.
Botwinkę podawać z jajkiem w koszulce.
AUTOR:
kolorowo-torcikowo
Chyba jutro ugotuje:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam botwinke :)
OdpowiedzUsuńZaraz gotuje kocham botwinke.:))mniam
OdpowiedzUsuń