czerwca 04, 2014

Botwinka na szybko



Botwinka, czyli zupa z młodych buraczków, zarówno bulwy jak i liści.
Jest wiele przepisów na tą zupę. Jedne na bazie botwiny i kwasu burakowego, w innych znajdziemy dodatek gotowanych lub pieczonych buraków.

Moja wersja to wersja expresowa. Botwinka w 15 minut.

Proponuję podawać z jajkiem w koszulce lub jajkiem gotowanym na twardo.







SKŁADNIKI:

* duży pęczek botwiny
* 700 ml bulionu drobiowo-warzywnego
* 3 liście laurowe, np Kamis
* 4-5 ziaren pieprzu czarnego, np Kamis
* 1-2 ząbki czosnku
* 2 łyżki octu jabłkowego
* 1 łyżka cukru
* łyżka śmietany 18%
* łyżeczka mąki
* sól do smaku

* jajka




WYKONANIE:
 Botwinę umyć, pokroić w kawałki około 1cm.
Botwinę zalać bulionem, dodać liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotować około 15 minut. Czas gotowania zależy od botwiny, im młodsza tym krócej.

Zupę doprawić do smaku solą, cukrem i octem jabłkowym. Zdjąć z ognia.
Śmietanę połączyć z mąką. Zahartować dolewając do śmietany łyżkę wazową zupy. Całość wlać do botwiny, wymieszać.


JAJKO W KOSZULCE:
W rondlu zagotować wodę, dodając sól i łyżkę octu.
Jajka wybijać do miseczki, po czym szybkim ruchem wlewać na gotującą się wodę. Ugotowane jajka wyjmować łyżką cedzakową.

Botwinkę podawać z jajkiem w koszulce.





3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo