czerwca 11, 2014

Lody stracciatella w waflach




Upały niczym z tropików do nas zawitały. Mi to pasuje :)
A dla ochłody robię znowu lody.

Ten przepis jest niezwykle prosty. Jeśli nie chcecie robić lodów w waflach, zwyczajnie zamroźcie je w pojemniku. Lody nawet po całej nocy w zamrażarce są dość miękkie by nakładać je łyżką.

Ale czy taka lodowa kanapka nie wygląda lepiej ?









Składniki

 1 puszka ( 530 g ) mleka zagęszczonego słodzonego

300 ml śmietanki 30 % ( u mnie 150 zwykłej i 150 czekoladowej )
600 ml jogurtu naturalnego
30-40 g gorzkiej czekolady

1 opakowanie małych wafli ( kupuję w Tesco )


Wykonanie:
Wszystkie produkty, poza czekoladą dobrze schłodzić.
Zimną śmietankę ubić na sztywno.
Mleko połączyć z jogurtem. Do masy mleczno-jogurtowej dodać śmietankę - delikatnie wymieszać.

Masę wstawić do zamrażarki na 1 godzinę.

Czekoladę zetrzeć na tarce.  Startą czekoladę dodać do masy - wymieszać.

Przygotować 12 rantów. W każdym z rantów ułożyć wafel, wylać część masy, przykryć drugim waflem.
Wstawić do zamrażarki. Ja swoje lody mroziłam całą noc.

Jeśli nie dysponujecie rantami cukierniczymi możecie  do przygotowania lodów użyć blachy kwadratowej/prostokątnej z wyższym rantem i zwykłych wafli tortowych kwadratowych. Wyłóżcie wówczas blachę waflami, wylejcie masę, przykryjcie waflami. Zmrożone lody pokrójcie w kostkę.


Smacznego !

6 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo