Syrop z płatków róży to doskonały dodatek do ciast, deserów, lodów.
Przepis jest banalnie prosty, jedyna trudność, to znalezienie krzewów i zebranie dostatecznej ilości płatków.
Ja jestem w komfortowej sytuacji, ponieważ u mnie w okolicy takich krzewów dostatek. Fakt, że późno zabrałam się za zbieranie płatków i większość już opadła, niemniej jednak trochę narwałam. A i wiem, gdzie jeszcze rosną :)
Składniki:
100g płatków róży dzikiej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Zaczynamy od mozolnej pracy - czyli obcinania białych części płatka. Podobno, to białe nadaje gorzki smak, nie sprawdzałam, odcięłam.
Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody.
W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut.
Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać do wyparzonych małych buteleczek lub słoiczków.
Płatków nie wyrzucać. Ja zamroziłam i mam zamiar aromatyzować nimi marmoladę jabłkową.
Smacznego !
Musi smakować cudnie, jakiś czas temu dorwałam konfiturę z płatków róży - byłą rewelacyjna! :)
OdpowiedzUsuńna pewno jest smaczny:)
OdpowiedzUsuńJa płatki wrzucam razem. W niczym nie przeszkadza. Robię część: sam gęsty syrop, część z płatkami i płatki w syropie. Wszystko na gorąco zakręcam i nic się nie dzieje. A robię tak samo. Tylko 2 szkl cukru do 1 wody. Gdyby tylko ktoś chciał te płatki przebierać ;). A i z ta goryczką to prawda. Sprawdziłam.
OdpowiedzUsuńkolorek ma cudowny :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie,czy róże ogrodowe też można wykorzystać do zrobienia takiego syropu?
OdpowiedzUsuńPlatki rozy ogrodowej sa jadalne, wiec powinny sie sprawdzis. Maja jednak troszke inny zapach, wydaje mi sie, ze sa mniej aromatyczne niz dzikie.
UsuńZ pachnących płatków róży robię o kilku lat! Pozdrawiam!
Usuń