czerwca 09, 2014

Pesto szpinakowo, bazyliowo, migdałowe



Pesto to bardzo wdzięczny sos. A to dlatego, że możemy przygotować go z różnych produktów, odbiegając od klasycznego pesto na bazie bazylii i orzeszków piniowych.
Zamiast orzeszków pinii warto użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni.
Bazylię zastąpić możemy niemalże każdą zieleniną, np szpinakiem, rukolą, zieloną pietruszką, a nawet liśćmi rzodkiewki.












Składniki:

1,5 szklanki liści szpinaku 
1/2 szklanki liści bazylii
3 duże ząbki czosnku
50 g migdałów całych
około 50 ml oliwy
odrobina soli morskiej



WYKONANIE:
Szpinak i bazylię opłukać, osuszyć.
Migdały uprażyć na suchej patelni.
Czosnek obrać.

Liście szpinaku i bazylii przesypać do naczynia, dodać uprażone migdały i ząbki czosnku. Całość rozdrabniać blenderem, dolewając stopniowo oliwę.

Gotowe pesto można delikatnie posolić solą morską, aczkolwiek nie jest to koniecznie potrzebne.

Pesto podawać do spaghetti lub do pieczywa.



Smacznego !

4 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo