czerwca 24, 2014

Pierogi z jagodami



Smak lata .... smak dzieciństwa ...

Pamiętam te wyprawy do lasu, całą rodziną. Ubrudzone palce, fioletowe usta i języki i garnuszki pełne małych, ciemnych kuleczek.

Pamiętam powroty, przez pola, przedzieranie się przez trawy i zboża...


Szkoda, że w okolicznych lasach już nie ma jagód, że jagodowe polany przestały istnieć ...








Składniki:

* 2 szklanki mąki
* 1/2 łyżki masła
* 1 żółtko
*  woda
* około 1 litra jagód
* cukier
* kwaśna śmietana
* cukier puder




Wykonanie:
Jagody opłukać i starannie osuszyć.
Mąkę przesiać. Na stolnicy lub w misie usypać wianuszek z mąki, do jego środka włożyć masło i żółtko. Zagniatać ciasto, dolewając około 1/2 szklanki ciepłej wody. Gdy ciasto jest już gładkie i  elastyczne uformować kulę i schować na 20 minut pod misę.

Po tym czasie przystąpić do lepienia pierogów. Ciasto wałkować nie za grubo i nie za cienko, szklanką lub foremką wykrawać koła. Na każdy krążek układać owoce, posypać 1/4 łyżeczki cukru i zlepiać pierogi.

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, do wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z łyżką kwaśnej śmietany, posypanej cukrem pudrem.



Smacznego !

4 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo