Propozycja na nieskomplikowany i smaczny obiad. Bez stania przy garach i mieszania.
Aromatyczne udka zapieczone w śmietanie.
Składniki:
1 kg podudzi ( ja wybrałam jak najmniejsze, na kilogram weszło 10 sztuk )
150 ml śmietany 18%
3 łyżki mleka 3%
2-3 łyżki listków tymianku świeżego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka KAMIS
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju lub oliwy
Wykonanie:
Podudzia umyć i osuszyć. Wyciąć kości, jednak nie jest to zabieg konieczny. Posypać przyprawą do kurczaka.
Śmietanę, mleko, tymianek i olej wymieszać. Doprawić do smaku.
Udka zalać śmietanową marynatą. Przykryć folią i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
Udka piec w 180 stopniach C pod przykryciem przez 30 minut, po tym czasie odkryć brytfannę i piec jeszcze 30 minut.
Pod koniec pieczenia ustawić piekarnik na opiekanie. Zarumienione udka wyjąć z piekarnika.
Podawać z ryżem lub ziemniakami. Ja wybrałam ryż paraboliczny KUPIEC.
Smacznego !
takie dania lubię, wstrzeliłaś się idealnie w moje smaki:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie :D Na pewno wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńw smietanie nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń