czerwca 17, 2014

Tymiankowe udka w śmietanie





Propozycja na nieskomplikowany i smaczny obiad. Bez stania przy garach i  mieszania.

Aromatyczne udka zapieczone w śmietanie.















Składniki:

1 kg podudzi ( ja wybrałam jak najmniejsze, na kilogram weszło 10 sztuk )
150 ml śmietany 18%
3 łyżki mleka 3%
2-3 łyżki listków tymianku świeżego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka KAMIS
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju lub oliwy




Wykonanie:

Podudzia umyć i osuszyć. Wyciąć kości, jednak nie jest to zabieg konieczny. Posypać przyprawą do kurczaka.
Śmietanę, mleko, tymianek i olej wymieszać. Doprawić do smaku.

Udka zalać śmietanową marynatą. Przykryć folią i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.

Udka piec w 180 stopniach C pod przykryciem przez 30 minut, po tym czasie odkryć brytfannę i piec jeszcze 30 minut.
Pod koniec pieczenia ustawić piekarnik na opiekanie. Zarumienione udka wyjąć z piekarnika.

Podawać z ryżem lub ziemniakami. Ja wybrałam ryż paraboliczny KUPIEC.



Smacznego !

3 komentarze:

  1. takie dania lubię, wstrzeliłaś się idealnie w moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda pysznie :D Na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. w smietanie nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo