Smoothie owsianka

listopada 29, 2013

Smoothie owsianka




Składniki:



3 łyżki  płatków owsianych
3/4 szkl. wody



1,5 szkl napoju waniliowego Alpro
3-4 kostki gorzkiej czekolady
1,5 banana







Wykonanie:

Płatki zalej wodą - gotuj 4-5 minut.
Do gorących płatków dodaj czekoladę - niech się rozpuści.
Lekko przestudź owsiankę.

Do blendera przełóż owsiankę z czekoladą, dodaj pokrojone w cząstki banany oraz napój Alpro.

Zmiksuj !

Smoothie owsianka gotowa !
Słodki konkurs z marką Teekanne

listopada 28, 2013

Słodki konkurs z marką Teekanne

  Moi drodzy, wspólnie z marką Teekanne zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie.


Zadanie konkursowe polega na :

* przygotowaniu ciasta, ciasteczek lub deseru  - mile widziane Świąteczne propozycje
* jednym ze składników musi być herbata Teekanne

* jedna osoba może przesłać max. 3 propozycje
* zgłoszenia przepisów do 12 grudnia

Kremowa zupa cebulowo-serowa

listopada 27, 2013

Kremowa zupa cebulowo-serowa


Składniki:

5 średnich cebul
2 ziemniaki
1 l bulionu wołowego
100 ml białego wina wytrawnego
70 g masła
2 łyżki tartego sera chedar

sól
gałka muszkatołowa
kminek mielony





Wykonanie:

Cebulę pokroić w pół plastry.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę. Cebulę smażyć do momentu, aż się zrumieni. Uważać, żeby się nie przypaliła.

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.

Serowa tarta z jabłkami

listopada 26, 2013

Serowa tarta z jabłkami

Składniki:



CIASTO: 25 dag mąki pszennej, 120 g masła,5 łyżek cukru szczypta soli, 1 jajko.


NADZIENIE: 2 jajka, 250g sera ricotta lub chudego twarogu, 4 łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego ( proszku ), 3 jabłka, sok z cytryny, konfitura z żurawiny, łyżka miodu





Wykonanie:

 Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę,owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 min.


Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser ricotta, budyń waniliowy - wymieszać. Dodać pianę z białek - delikatnie połączyć.

"Torty królewskie" - warsztaty z Tomaszem Dekerem

listopada 25, 2013

"Torty królewskie" - warsztaty z Tomaszem Dekerem

     Jako laureatka konkursu przeprowadzonego na fan pagu Kenwood Polska wzięłam udział w warsztatach cukierniczych prowadzonych przez Tomasza Dekera.
W dniach  16-17 listopada w siedzibie firmy Kenwood Tomasz Deker przeprowadził cykl 4 spotkań:
1. Czekolada ciemna i biała, wytrawna i słodka, gorąca i zimna 
2. Torty królewskie
3. Królestwo Serników

4. Tarty
  
Torty królewskie - to w tych warsztatach dane mi było wziąć udział. 

 
W oczekiwaniu na rozpoczęcie warsztatów czas umiliła mi pyszna kawa serwowana przez Panią Kingę ;)

Poczęstowano nas także pralinkami przygotowanymi przez uczestników warsztatów czekoladowych.

Czekoladki wyglądały bardzo profesjonalnie i było przepyszne.


Gdy uczestnicy byli już w komplecie, nadszedł czas na 
działanie ...




Pracę rozpoczęliśmy od przygotowania biszkoptów czekoladowych, będących bazą do torcików.
Podzieleni na dwie grupy przygotowywaliśmy 2 wersje biszkoptów.

Grzanki z awokado i suszonymi pomidorami

listopada 20, 2013

Grzanki z awokado i suszonymi pomidorami


Składniki:

3 kajzerki
1/2 awokado
2-3 ząbki czosnku
kilka suszonych pomidorów z oleju
2 łyżki tartej mozarelli

1 łyżeczka przyprawy do pomidorów KAMIS






 

Wykonanie:

Awokado obrać, rozgnieść w miseczce, czosnek rozetrzeć. Połączyć oba składniki, dodając do pasty łyżeczkę przyprawy do pomidorów KAMIS.

Pomidory osączyć z oleju, pokroić w paski.

Sałatka makaronowa z surimi

listopada 19, 2013

Sałatka makaronowa z surimi


Składniki:

1/2 opakowania makaronu Lubella kokardki małe
5-7 paluszków surimi
4 łyżki kukurydzy

1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki siekanej mięty
sól, pieprz




Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić.

Paluszki surimi pokroić w plastry.

Makaron połączyć z kukurydzą i surimi.

Kruche rogaliki z marmoladą

listopada 13, 2013

Kruche rogaliki z marmoladą


Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
200 g margaryny/masła
2 żółtka
 1 łyżka kwaśnej śmietany
 1 szkl. cukru pudru
szczypta soli

marmolada owocowa






Wykonanie:

Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier puder, sól, żółtka i śmietanę.
Szybko zagniatamy ciasto. 
Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą  i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.

Schłodzone wcześniej ciasto wałkujemy. Wycinamy kwadraty, po czym każdy kwadrat przekrawamy po przekątnej - na trójkąt.

Gruszki w piance jajeczno-migdałowej

listopada 09, 2013

Gruszki w piance jajeczno-migdałowej


Składniki:

2 średnio dojrzałe gruszki
1/2 szkl. białego wina półsłodkiego
łyżeczka margaryny/masła

2 żółtka
3 łyżki cukru
3/4 szkl. napoju migdałowego Alpro 

migdały, kawa rozpuszczalna



Wykonanie:

Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzać tłuszcz - ułożyć gruszki - podsmażyć chwilkę, żeby się lekko zrumieniły.

Do zarumienionych gruszek wlać wino białe - dusić aż będą miękkie.

Krem selerowo-szpinakowy z jajkiem

listopada 08, 2013

Krem selerowo-szpinakowy z jajkiem


Składniki:
700 ml bulionu drobiowo-wołowego
pęczek selera naciowego
1 szklanka szpinaku mrożonego rozdrobnionego
3 żabki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki śmietanki 30%
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego białego
2 łyżki soku z cytryny

gotowane jajka


Wykonanie:

W garnku delikatnie podgrzać oliwę z oliwek.
Czosnek rozetrzeć - dodać do oliwy - delikatnie podsmażyć.

Łodygi selera umyć, pokroić w kostkę - dodać do czosnku - smażyć około 3-5 minut aż nieco zmięknie.
Selera zalać bulionem, dodać szpinak i cukier - gotować do momentu aż seler będzie miękki.

Rolada z kurczaka ze szpinakiem w sosie kaparowo-cytrynowym

listopada 07, 2013

Rolada z kurczaka ze szpinakiem w sosie kaparowo-cytrynowym


Składniki:

3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
8-10 plastrów szynki parmeńskiej
1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego
6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju
1/2 opakowania sera feta
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz




Wykonanie:

Filety naciąć, tak by powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat.

Szpinak rozmrozić i osączyć.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać szpinak i roztarty czosnek - smażyć aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Odstawić do wystygnięcia.

Cytrynowe farfalle z łososiem i rukolą

listopada 05, 2013

Cytrynowe farfalle z łososiem i rukolą


Składniki:

150 g  Farfalle Mamma Mia
2 cytryny
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki serka mascarpone
plastry wędzonego łososia
rukola
sól,

 pieprz
tymianek KAMIS





WYKONANIE:

Z 1 cytryny zetrzyj skórkę. - tylko żółtą część, biała jest gorzka !
Sok wyciśnij z obu cytryn.
Rozetrzyj czosnek z solą.
Na patelni lekko rozgrzej oliwę - dodaj czosnek - smaż chwilę.
Dodaj skórkę z cytryny - smaż 1 minutę, uważaj żeby czosnek się nie spalił. 


Ucierane ciast z gruszkami i żurawiną

listopada 02, 2013

Ucierane ciast z gruszkami i żurawiną

Składniki:

4 gruszki
sok z 1/2 cytryny
125 g margaryny lub masła
3/4 szkl cukru
szczypta soli
3 jajka
150 g mielonych orzechów laskowych
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
konfitura z żurawiny



Wykonanie:

Gruszki obierz ez skóry, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Owoce ponacinaj wzdłuż.
Tak przygotowane gruszki skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

Tłuszcz utrzyj z cukrem i szczyptą soli. 
Dodawaj po jednym jajku - ucierając.

Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo