listopada 02, 2013

Ucierane ciast z gruszkami i żurawiną

Składniki:

4 gruszki
sok z 1/2 cytryny
125 g margaryny lub masła
3/4 szkl cukru
szczypta soli
3 jajka
150 g mielonych orzechów laskowych
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
konfitura z żurawiny



Wykonanie:

Gruszki obierz ez skóry, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Owoce ponacinaj wzdłuż.
Tak przygotowane gruszki skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

Tłuszcz utrzyj z cukrem i szczyptą soli. 
Dodawaj po jednym jajku - ucierając.

Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia.



Do masy jajecznej dodawaj mąkę - dokładnie połącz składniki.

Tortownicę średnicy 26cm posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą.
Ciasto wylej do tortownicy. Ułóż gruszki, dociskając lekko do ciasta.
Pomiędzy owoce nałóż konfiturę z żurawiny. Możesz ją zastąpić inną konfiturą, np porzeczkową.

Piecz ciasto w 175 stopniach C przez 60 minut.

Upieczone, ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.


Smacznego !


3 komentarze:

  1. Super wygląda zjawiskowo.
    Zapraszam do mnie na dwukolorowe ucierane ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo