Składniki:
5 średnich cebul
2 ziemniaki
1 l bulionu wołowego
100 ml białego wina wytrawnego
70 g masła
2 łyżki tartego sera chedar
sól
gałka muszkatołowa
kminek mielony
Wykonanie:
Cebulę pokroić w pół plastry.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę. Cebulę smażyć do momentu, aż się zrumieni. Uważać, żeby się nie przypaliła.
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Bulion zagotować, wrzucić ziemniaki oraz usmażoną cebulę.
Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
Wlać wino, gotować jeszcze 3-5 minut.
Dodać ser - zamieszać.
Gotową zupę cebulowo-serową zmiksować na krem.
Podawać z grzankami z chleba razowego.
Smacznego !
mm.. coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, musi być pyszna:d
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuń