Składniki:
3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
8-10 plastrów szynki parmeńskiej
1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego
6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju
1/2 opakowania sera feta
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Filety naciąć, tak by powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat.
Szpinak rozmrozić i osączyć.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać szpinak i roztarty czosnek - smażyć aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Odstawić do wystygnięcia.
Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej, zaczynając od krawędzi najbliżej nas.
3-4 cm od brzegu układać wzdłuż - szpinak, obok pomidory - przekrojone ma węższe paski, pokruszoną fetę.
Zwijać w roladę.
Z plastrów szynki ułożyć prostokąt - kłaść plaster przy plastrze.
Na środku prostokąta z szynki położyć delikatnie roladę. Owinąć ją szynką parmeńską.
Roladę przenieść na blachę, posmarować delikatnie olejem z zalewy z pomidorów.
Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie roladę nakryć papierem do pieczenia i piec jeszcze 10 minut.
SOS KAPAROWO-CYTRYNOWY
250 ml bulionu drobiowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
150 ml wina białego wytrawnego
100 ml śmietany 30%
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka kaparów
tymianek, rozmaryn KAMIS
sól, pieprz
Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym bulionem drobiowym.
Dolać wino, wsypać po szczypcie ziół. Gotować 5 minut. Po tym czasie dolać śmietankę oraz sok z cytryny - gotować do zgęstnienia. Wsypać kapary, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Roladę kroić w plastry. Podawać polaną sosem kaparowo-cytrynowym.
Smacznego !
o mniam :)
OdpowiedzUsuńo nie a ja dziś nie mam czasu nawet zjeść ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuń