Składniki:
2 średnio dojrzałe gruszki
1/2 szkl. białego wina półsłodkiego
łyżeczka margaryny/masła
2 żółtka
3 łyżki cukru
3/4 szkl. napoju migdałowego Alpro
migdały, kawa rozpuszczalna
Wykonanie:
Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzać tłuszcz - ułożyć gruszki - podsmażyć chwilkę, żeby się lekko zrumieniły.
Do zarumienionych gruszek wlać wino białe - dusić aż będą miękkie.
Napój migdałowy Alpro zagotować.
Na parze utrzeć żółtka z cukrem. Do puszystej masy jajecznej wlać napój migdałowy.
Ucierać do momentu, aż puszysty krem nieco zgęstnieje. Trwa to około 10-12 minut.
Na talerzykach deserowych układać gruszki, dookoła owoców lub też na wierz wyłożyć puszystą piankę jajeczno-migdałową.
Posypać migdałami i kawą rozpuszczalną.
Smacznego !
wygląda genialnei *.*
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglada :)
OdpowiedzUsuńjeju patrzę i się najadam już samym widokiem hihihihih
OdpowiedzUsuńjedz jedz Dorotka :D
UsuńDorotko mam identycznie! Sam widok jest...
OdpowiedzUsuńjest .... ?
UsuńJakieś cudo... widzę ;)
OdpowiedzUsuńMarto, czy Ty tak musisz kusić czytelników? Kurcze no, wreszcie znalazłam zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywę dla ukochanych migdałów w mlecznej czekoladzie z cynamonem.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuń