Jako laureatka konkursu przeprowadzonego na fan pagu Kenwood Polska wzięłam udział w warsztatach cukierniczych prowadzonych przez Tomasza Dekera.
W dniach 16-17 listopada w siedzibie firmy Kenwood Tomasz Deker przeprowadził cykl 4 spotkań:
1. Czekolada ciemna i biała, wytrawna i słodka, gorąca i zimna
2. Torty królewskie
3. Królestwo Serników
4. Tarty
Torty królewskie - to w tych warsztatach dane mi było wziąć udział.
W oczekiwaniu na rozpoczęcie warsztatów czas umiliła mi pyszna kawa serwowana przez Panią Kingę ;)
Poczęstowano nas także pralinkami przygotowanymi przez uczestników warsztatów czekoladowych.
Czekoladki wyglądały bardzo profesjonalnie i było przepyszne.
Gdy uczestnicy byli już w komplecie, nadszedł czas na
działanie ...
Pracę rozpoczęliśmy od przygotowania biszkoptów czekoladowych, będących bazą do torcików.
Podzieleni na dwie grupy przygotowywaliśmy 2 wersje biszkoptów.
Na torcik składało się klika warstw:
- biszkopt
- masa pralinowa
- biszkopt
- krem maracuja
- mus czekoladowy
Całość została oblana glasażem i udekorowana wiórkami z temperowanej czekolady.
Torcik był wyśmienity... szkoda, że taki malutki ;)
Drugim wypiekiem, jaki robiliśmy, był DAKŁAS.
I tym razem podzielono nas na dwie grupy. Jedna przygotowała dakłas czekoladowy z kremem czekoladowym z whisky, druga ( tu ja ) dakłas biały z kremem z mascarpone z nutką pomarańczy.
Wspólnymi siłami, razem z Ewą, pod czujnym okiem Tomasz Dekera stworzyłyśmy niebiański deser !
Cenne wskazówki, liczne porady otrzymane od prowadzącego warsztaty zostały sumiennie zanotowane. Dzięki nim, mam nadzieję, w niedługim sama przygotuję wyborne desery i torciki.
Swoje wypieki zabraliśmy do domów, by móc podzielić się pysznościami z bliskimi.
Mimo, iż długa podróż wpłynęła nieco na wygląd deserów, zarówno mąż, jak i mama byli zachwyceni ... ja również :)
oj zjadłabym taki torcik...
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, świetne:)
OdpowiedzUsuńno nieee... prosze taką paczkę kurierem!
OdpowiedzUsuń