Składniki:
700 ml bulionu drobiowo-wołowego
pęczek selera naciowego
1 szklanka szpinaku mrożonego rozdrobnionego
3 żabki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki śmietanki 30%
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego białego
2 łyżki soku z cytryny
gotowane jajka
Wykonanie:
W garnku delikatnie podgrzać oliwę z oliwek.
Czosnek rozetrzeć - dodać do oliwy - delikatnie podsmażyć.
Łodygi selera umyć, pokroić w kostkę - dodać do czosnku - smażyć około 3-5 minut aż nieco zmięknie.
Selera zalać bulionem, dodać szpinak i cukier - gotować do momentu aż seler będzie miękki.
Pod koniec gotowania dolać śmietankę, sok z cytryny i ocet winny.
Doprawić do smaku.
Gotową zupę zblendować na krem.
Krem selerowo-szpinakowy podawać z gotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego !
świetny, pycha:)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności !
OdpowiedzUsuń