Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
200 g margaryny/masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 szkl. cukru pudru
szczypta soli
marmolada owocowa
Wykonanie:
Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier puder, sól, żółtka i śmietanę.
Szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.
Schłodzone wcześniej ciasto wałkujemy. Wycinamy kwadraty, po czym każdy kwadrat przekrawamy po przekątnej - na trójkąt.
Trójkąty smarujemy marmoladą - zwijamy w rogalik.
Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Pieczemy w 200 stopniach C, około 12-15 minut - lub dłużej, jeśli zrobimy grube rogale :)
Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczka.
Rogaliki są upieczone, gdy zaczynają się rumienić.
Ostygnięte kruche rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
uwielbiam takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić takie rogaliczki.
OdpowiedzUsuńNie za dużo tego cukru?
OdpowiedzUsuńCo kto lubi i jak lubi. Ja lubie slodko !
UsuńAle rogaliki takie mozna zrobic i bez cukru, z sama marmolada.
Jesli masz chec drogi anonimie zrobic takie, dostosyj ilosc cukru do swoich uodoban. A kolejnym razem podpisz sie lub zalogu. Nie ladnie krytykowac pozostajac anem/pania "nikt"... czyli anonimem.
Ale ja nie krytykuję.Pomyślałam,że może wkradł się błąd w trakcie pisania i dlatego pytam.
OdpowiedzUsuńA to przepraszam, ale pytamnie zostalo tak sformulowane, ze poczulam w nim nutke drwiny.
UsuńCukru jest faktyczmie sporo, taki przepis. Ale jak juz pisalam wczesniej, jego olosc mozna dowolnie regulowac, dosypujac nieco wiecej maki do ciasta.
Pozdrawiam. Marta
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Usuń