CIASTO: 25 dag mąki pszennej, 120 g masła,5 łyżek cukru
szczypta soli, 1 jajko.
NADZIENIE: 2 jajka, 250g sera ricotta lub chudego twarogu, 4
łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego ( proszku ), 3 jabłka, sok z cytryny,
konfitura z żurawiny, łyżka miodu
Wykonanie:
Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę,owinąć
folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 min.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser ricotta, budyń waniliowy - wymieszać. Dodać
pianę z białek - delikatnie połączyć.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć blachę, wylać masę serową.
Na
masie ułożyć cienko pokrojone jabłka.
Piec 40 min w 180 st. C. Na 5 min przed
końcem pieczenia, jabłka polać miodem. Upieczone ciasto udekorować konfiturą.
Smacznego !
Super przepis :) Już wiem, co dziś zaserwuję mojej rodzince :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Ja uwielbiam tarty za tą wszechstronność ;)
Usuńwygląda super!
OdpowiedzUsuńzjadła by z checią :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, smakowita :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i koniecznie zapraszam do mnie
już pędzę do Ciebie ;)
Usuń