Jak połączyć kasze z warzywami ?
Za robiłam gołąbki - szybko, smacznie, zdrowo !
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
1 duża cebula
300 g pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 jajko
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz kolorowy KAMIS
5-6 liści kapusty włoskiej
sos :
30 g masła
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szkl mleka
1 szklanka wody
2 łyżki śmietany
sól, pieprz kolorowy KAMIS
WYKONANIE:
Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło z olejem, podsmażyć cebulkę.
Do podsmażonej cebuli, dodać pokrojone pieczarki - usmażyć ( smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu ).
Do miski wsypać kaszę, dodać pieczarki z cebulką, kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na koniec dodać jajko - wyrobić masę.
W garnku zagotować wodę, osolić.
Na gotującą się wodę kłaść liście kapusty - gotować kilka minut ( około 5 min ) - żeby zmiękły.
Obgotowane wyjmować na tacę, ostudzić.
Z ugotowanych liści wyciąć twarde łodygi.
Na środek liścia kłaść porcję farszu, zawijać brzegi ( składać w kopertę ).
Gotowe gołąbki układać w garnku.
Przygotować sos:
Na patelni rozgrzać masło.
Do rozpuszczonego masła dodać mąkę - dokładnie wymieszać.
Następnie wlewać mleko i wodę, nie przerywając mieszania. Gotować, mieszając kilka minut, aż mąka dokładnie rozprowadzi się w płynie.
NA koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sosem zalać gołąbki.
Gołąbki gotować na mały ogniu, pod przykryciem, 20-25 minut.
Pilnować, żeby si nie przypaliły - w razie potrzeby dolać do sosu wody.
Gołąbki podawać jako samodzielne danie lub w towarzystwie opiekanych ziemniaczków i surówki z kapusty kiszonej.
Smacznego !
pycha:)
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam gołąbków, muszą być pyszne z kaszy gryczanej:)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńLubię gołąbki :) Takie też od czasu do czasu robię :D Bardzo nam smakują.
OdpowiedzUsuńPrzy okazji zapraszam na małe rozdanie :D