Do ich przygotowania i ozdabiania warto zaangażować dzieci. To będzie dla nich świetna i kreatywna zabawa. Z pewnością będą prze szczęśliwe, mogąc uczestniczyć w przedświątecznych przygotowaniach.
Podstawą mazurka wielkanocnego jest kruche ciasto. Polecam zrobić klasyczne na maśle, bez dodatku spulchniaczy. Będzie idealnie kruche.
Mazurek malinowy z białą czekoladą idealnie równoważy smaki. Wbrew pozorom, jego przygotowanie nie jest skomplikowane i bardzo pracochłonne. Kolejne etapy wykonanie niezwykle szybko, a sama dekoracja nie będzie koniecznie potrzebna, gdyż artystyczny wzór, który powstaje na mazurku, sam w sobie jest piękną dekoracją. Jeśli jednak uznacie, że mazurek musi być zdobiony "na bogato", użyjcie do dekoracji produkty w tych odcieniach białym i czerwonym. Mazurek będzie wyglądał niezwykle elegancko, bez zbędnego przepychu.
PRZEPIS NA MAZUREK Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki na mazurek z białą czekoladą i malinami:
( tortownica średnicy 25 cm )
Kruchy spód:
- 75 g mąki krupczatki
- 75 g mąki tortowej
- 100 g zimnego masła
- 50 g drobnego cukru
- 2 żółtka ( jajko "S" )
- 100 g mrożonych malin Poltino
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki żelatyny
Ganach z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 70 g śmietanki 30%
Przygotowanie mazurka z malinami i białą czekoladą:
1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka.
Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek.
Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy średnicy około 25 cm. Uformować nieduży rant.
Ciasto nakłuć gęsto widelcem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne wyjąć ostrożnie z tortownicy.
2. W rondelku wymieszać maliny z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Ustawić rondel na małym ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce zaczną rozpadać.
Skrobię ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać na gotujące się owoce, wymieszać, zagotować.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać żelatynę do gorącej frużeliny, dokładnie wymieszać.
Ostygniętą frużelinę wyłożyć na kruchy spód.
3. Białą czekoladę drobno pokroić, przełożyć do niedużego pojemnika ( miski lub rondelka ).
Śmietankę zagotować, gorącą wlać do białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Powstały ganach odstawić na kilka minut.
Lekko tężejący ganach białej czekolady wylać na kruchy spód wypełniony frużeliną malinową. Przy pomocy widelca lub wykałaczki wymieszać czekoladę z frużeliną, tworząc fantazyjne zawijasy.
Mazurek wstawić do lodówki, do stężenia.
Wierzch mazurka ozdobić. Ja wykorzystałam do dekoracji liofilizowane maliny oraz płatki migdałowe.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz